Legenda
Se stie bine ca aceasta ciorba a fost „nascocită” la finele anilor „70 de catre doamna Cornelia Dumitrescu, în Rădăuți. Soțul dumneaei dorea o ciorbă de burtă, dar cu gust de pui. Așa a luat naștere una dintre cele mai populare ciorbe românești.
Inițial, a fost preparata cu carne de curcan. Apoi, din ratiuni economice – curcanul fiind mai scump – s-a trecut la carnea de pui. Variante ale acestei rețete sunt mai multe. Nu are importanță cum „jonglați” cu ingredientele și mirodeniile dacă rezultatul final vă satisface pe deplin.
Rețeta mea este prezentată în cele ce urmează.
Ingrediente:
– 1 kg carne de pui(piept,pulpe)
– 1 ardei gras roșu
– 1 ceapă mare
– 2 morcovi
– 1 rădăcină de pătrunjel
– 1/2 rădăcină țelină
– 4,5 linguri de oţet
– 6 gălbenuşuri
– 500 ml smântână de casă
– sare, piper măcinat
– 4,5 căţei de usturoi
Preparare:
Carnea de pui se pune la fiert în trei litri de apă, împreună cu legumele tăiate în bucăți mari și un praf de sare. După ce se va elimina spuma, iar carnea este fiartă, se scoate, cu tot cu legume. Carnea se taie în fâşii lungi, care se pun din nou la fiert, de această data fără legume. Însă nu e vreo problemă dacă le veți da prin răzătoarea cu ochiuri mari și le adăugați în ciorbă. Eu chiar așa fac!
Se lasă încă 5 minute la fiert, se acreşte cu oţet sau lămâie şi apoi se adaugă compoziţia formată din gălbenuşurile bătute cu smântâna, dar înainte de a pune în oală această compoziție, o amestecăm cu două polonice de zeamă fierbinte din oală, astfel încât să o aducem la aceeași temperatură. La sfârșit se pune usturoiul zdrobit, se potrivește de sare și piper, și se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute.
Poftă bună!