[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

CLĂTITE CU CREMĂ FINĂ

 12.02 2015 este declarată ziua clătitelor

clatita

Clătitele sunt o specialitate bretonă, o regiune din nord-vestul Franței, care a devenit cunoscută și apreciată rapid în toată lumea. Legenda zice că persoana care reușește în această zi să arunce o clătită în sus și să o prindă în tigaie cu dreapta, în timp ce ține o monedă de aur în stânga, va avea noroc de bogăție și prosperitate tot anul.

Sărbătoarea se ținea de obicei înainte de Lăsata Secului. Prima reţetă de clătite a apărut între Antichitatea târzie şi Renaştere şi a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc. Iniţial, crêpes a fost gustarea clasei mijlocii din Franţa.

Pot fi atât dulci („crepes„), cât și sărate („galette„), iar umpluturile variază de la cele mai simple (zahăr, dulceață, miere, ciocolată) până la combinații spectaculoase și incitante.
clatite originale3

Ingrediente
Ouă: 3
Făină: 250 g
Lapte: 500 ml
Unt: 40 g
Sare: 1/4 linguriță
Esență de vanilie: 1 lingura
Coniac (sau rom): 1 păhărel
Scorțișoara: după gust
Zahăr: 60 g

Mod de preparare:

        Amestecați într-un bol făina, zahărul, esența de vanilie, 1 varf de cuțit de sare si 1/2 litru de lapte;
Frământați (puteți folosi un mixer), până când acesta este netedă, catifelată și fără cocoloașe.
Într-un castron separat, se bat ouăle cu o furculiță, apoi adăugați-le în aluat;
continuând să mestecați adăugând untul topit. Acoperiți aluatul și lăsați-l să se odihnească cel puțin o jumătate de ora în frigider.
Puneți la încălzit o cratiță pentru clătite, topiți un vârf de cuțit de unt, și cand este fierbinte se toarnă cu polonicul  aluat  atât cât să acopere toată cratița.
Coaceți pentru un minut, apoi întoarceți și faceți același lucru pe partea celaltă.

Pancake cake with cream filling and fresh cream

Pentru umplutură:
300 g mascarpone
50 ml vin Marsala cu ouă (sau orice alt vin desert)
zahăr pudră
3 albușuri proaspete

Amestecați mascarpone cu vinul dulce. Cerneți 3 linguri cu zahăr pudră și-l adaugați ăn cremă.
Bați foarte bine albușurile cu un pic de sare, până devin spumă și le adaugi la mascarpone. Pui pe fiecare clătită crema de mascarpone și le așezi pe un platou rotund în straturi, ca blaturile unui tort, sau le umpli ca pe clătitele normale.  Decorați cu dulceață de vișine, cu felii de portocale, cu căpșuni sau ciocolată.
Dacă vreți, puteți decora tortul de clătite cu frișcă și dupa propria imaginație, cu bombonele, nuci crocante sau sos de ciocolată.