[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Colindători la Ambasada României din Roma

Un grup de tineri din ţară au venit să colinde românii din Italia

grup 1             Ambasada României la Roma a dat încă odată dovadă cu nu mai este ce a fost. Din ce în ce mai aproape de cetățenii săi, reprezentanța diplomatică a vrut să celebreze aseară sărbătorile de iarnă alături de români.

Ambasadorul României la Roma, Excelența Sa doamna Dana Constantinescu a deschis recepția adresând celor prezenți urări de sănătate și realizări orinde s-ar afla, mulțumind deasemenea pentru colaborare echipei sale de lucru. A reamintit că încununarea muncii de ambasador va fi alegerea unui italian de origine română într-o funcție de conducere în structurile de stat și administrative ale Italiei, ca o apreciere a ceea ce sunt cu adevărat românii. ”Și românilor li se cuvine un asemenea loc. Dar nu va fi rușine mai mare ca atunci când cel care va fi ales să nu știe limba română. Așa că, nu uitați că nimic nu este mai important decât să învățați copiii dumneavoastră limba română. La mulți ani!”sala

Un grup de foști studenți la teologie și conservator, plini de talent, au venit la Perugia, Assisi și la Roma pentru a ura de sărbători românii din Italia. Alexandra, Cătălina, Mădălina, Andrei, Ștefănache și Olivian sunt o parte din corul schitului Vovidenia din Neamț. Ei au încântat prezența cu un spectacol de colinde, cântece, acorduri de vioară și cor pe două-trei voci de toată frumusețea. Adevărați virtuoși, tinerii au stârnit ropote de aplauze. Ne-am simțit mai aproape de casă ascultând și fredonând împreună cântecele copilărie noastre, colindele străvechi sau acordurile frenetice ale ”Ciulendrei”.

IMG_4240

            Reprezentanți ai associațiilor și  ONG-uri din Roma și provincie, ai Camerei de Comerț a României în Italia, ai presei românești în Italia, ai Bisericii Române și Academiei Române din Roma au umplut sala de recepție pentru a fi urați de colindători. Ambasadorul nostru și întreg corpul diplomatic au fost gazde primitoare și atente cu toți cei invitați. Printre oaspeții serii,  purtând un costum tradițional românesc vechi, românca prin adopție Yukiko Constantinescu, secretar II al Ambasadei Japoniei la Roma. ”O probă de patriotism”, așa cum a denumit-o ambasadorul Dana Constantinescu, care a fost în mijlocul invitaților pe tot cuprinsul recepției, acceptând fotografii de grup sau individuale, fredonând colinde   și conversând cu toți cei care au  dorit. Se pare că s-au dus vremurile când ambasadorul era ținut la distanță, pe un piedestal, ferit de contactul cu cetățenii țării,  departe de muritorii de  rând care călcau pragul ambasadei noastre. Doamna Constantinescu se dovedește cu fiecare ocazie a fi un ambasador al românilor pe care a venit să-i reprezinte.

cadouColindătorii au fost răsplătiți cu un brad plin cu ciocolată.

Cristi MERCHEA