[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Comisia Europeană a prezentat astăzi noul Pachet Rutier

Claudia Țapardel, membru în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European, explică impactul măsurilor asupra companiilor și șoferilor din România

Prima parte a Pachetului Rutier „Europa în Mișcare”, conține un set de opt propuneri legislative și recomandări cu privire la viitorul pieței de transport rutier din Europa, care vizează întărirea cadrului social, combaterea practicilor neconcurențiale, digitalizarea și finanțarea infrastructurii.

Claudia Țapardel, membru în Comisia pentru Transporturi, explică care sunt consecințele acestui pachet asupra consolidării sectorului rutier european, dar și posibilele efecte asupra transportatorilor români.

Pachetul Rutier publicat astăzi reprezintă un pas înainte pentru crearea unui sistem de transport rutier funcțional și cu adevărat european. Având în vedere că, în ultimii ani, statele membre au interpretat și aplicat diferit directivele și regulamentele europene, consider că noile măsuri aduc câteva clarificări extrem de importante. Din punct de vedere al aspectelor sociale și al îmbunătățirii condițiilor de lucru, propunerile legislative clarifică aspecte ce țin de timpul de odihnă și de lucru, precum și obligațiile angajatorilor. În acest sens, accentul se va pune pe intensificarea eforturilor de asigurare a aplicării legii și de reducere a sarcinii administrative pentru întreprinderi.

Totodată, în contextul în care sectorul se confruntă cu transformări tehnologice și noi tendințe economice, unele dintre măsurile cuprinse în pachet urmăresc să ofere soluții rutiere digitale și standardizate, prin care să fie reduse costurile socio-economice ale transporturilor, cum ar fi accidentele sau timpul petrecut în trafic, și să facă trecerea de la un sistem de taxare bazat pe timp la unul care ia în calcul distanța parcursă.

Cabotajul, punctul sensibil al Pachetului Rutier

Unul dintre punctele cele mai dezbătute în cadrul noului pachet legislativ se referă la operațiunile de cabotaj, adică prestarea de servicii de transport într-un stat membru prin intermediul unui transportator care își are sediul într-un alt stat membru. Țapardel sancționează ferm decizia Comisiei de a limita ca timp acest tip de operațiuni de care depinde activitatea multor firme estice și solicită măsuri de combatere a companiilor fantomă (letterbox).

Cabotajul este esențial pentru Europa și joacă un rol important în eficientizarea transportului internațional, în funcție de cererea de pe piață, și în reducerea parcursului în gol a vehiculului. De aceea, consider că abordarea propusă azi de Comisie prin care se limitează practic cabotajul, este una regretabilă și care nu reflectă adevăratele condiții de pe piața europeană. Mi se pare, de asemenea, incorect faptul că discuțiile se concentrează încă pe blamarea firmelor din est. Acțiunile Comisiei ar trebui îndreptate către companiile fantomă, adică acele entități comerciale care se folosesc de lacunele legislative pentru a-și plăti angajații cu salarii din est, deși aceștia își desfășoară activitatea în vestul Europei, uneori chiar în condiții de lucru extrem de precare.

Atât eu, cât și colegii mei din țările central-estice din Parlamentul European, vom analiza cu atenție propunerea Comisiei privind reducerea timpului pentru cabotaj, precum și includerea transportului în sfera de aplicare a Directivei privind Detașarea Lucrătorilor, pentru a ne asigura că acestea nu vor afecta buna funcționare a pieței de transport și nu vor pune în dificultate companiile din Centrul și Estul Europei.

Biroul de Presă PSD