[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Comunicat de presă privind audierile în Parlament a miniștrilor nominalizați la conducerea Ministerului Afacerilor Externe.

Astăzi (n.r. 16.11) au avut loc la Parlamentul României audierile pentru funcțiile de miniștri în cadrul noului Guvern a cărui sarcină a revenit dlui. Dacian Cioloș, premierul nominalizat și desemnat cu alcătuirea acestei echipei a noului Executiv.

Astfel, dl. Lazăr Comănescu,ministrul propus pentru portofoliul Externelor, cat și dl. Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relația cu românii de pretutindeni, au fost prezențiîncă de la orele 13:00 la Salonul Alb, sala din cadrul Parlamentului în care au loc de regulă aceste audieri în fata comisiilor parlamentare de specialitate reunite ale ambelor camere. Noutatea zilei de 16 noiembrie 2015 a adus-o faptul că de această dată, comisiile parlamentare reunite pentru Politică Externă, și pentru Românii de Pretutindeni au audiat în premiera cei doi miniștrinominalizați. Așadar, am avut ocazia să adresez câtevaîntrebări ambilor miniștri. Pentru dl. Lazăr Comănescu,ministrul propus pentru portofoliul Externelor, având în vedere articolul reflectat în schema programului de guvernare trimis pentru ședința de astăzi, capitolul 10 cu referire la Politici Externe și Afaceri Europene „Asigurarea la standarde europene, cu promptitudine, a unor servicii de calitate de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din afara granițelor țării” am ridicat următoareleîntrebări: -în mandatul deținut de anteriorul ministru al MAE, s-a luat decizia de a înființa cât de curând noi secții consulare în orașele Bari, Stuttgart și Manchester, anul următorexistând în grila de extindere a misiunilor diplomatice noi misiuni consulare în Spania în Insulele Baleare, Insulele Canare și în partea de Nord-Vest a Spaniei, Galicia. -existând prevederea referitoare la situația misiunilor consulare în programul de guvernare, dar și grija față de prestarea serviciilor consulare, am solicitat puncte de vedere și cu privire la extinderea altor misiuni consulare acolo unde este cazul în conformitate cu prezență cetățenilor români în afara granițelor țării.

De asemenea, am punctat discriminarea existenta prin adoptarea textului OUG 64/2014 și situația taxelor consulare precum cea pentru eliberarea titlului de călătorie, există prevederi cu privire la gratuitatea pentru minorii în vârsta de pana la 6 ani, gratuitatea trebuind a fi aplicată tuturor cetățenilor minori până la vârsta de 18 ani. Am adus în discuție chestiunea legată de bugetul MAE, diminuat încă din anul 2009, buget care în opinia mea ar fi trebuit să fie discutat în Parlament și votat pornind la minimul de jumătate de punct procentual din PIB. Am făcut de asemenea referire la calitatea serviciilor consulare, dar și la situația în care în anumite misiuni diplomatice, există personal care deservește misiunea consulară necunoscător al limbii oficiale a statului roman, personal care de multe ori întâmpina cetățenii romani în altă limbă decât cea română.