[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Conacul din Ghidigeni – locul unde istoria s-a oprit în ”48

ieris iazi conac

Există în istoria oamenilor, a popoarelor, momente când nici un război nu poate distruge ceea ce reușește să facă mânia unei idei, coroborată cu prostia celor care o aplică. Iar aceasta am văzut-o cel mai bine în istoria recentă a poporului român, cea de ieri dar și cea de azi.

O zi superbă de vară, de Sfânta Marie, a avut drept eveniment principal cunoașterea unei mici părți a istoriei noastre. Ghidigeni, o comună de aproape 6000 de locuitori din județul Galați, a fost vizitată de un grup de studenți, http://castlebreak.ro/, profesori și iubitori de frumos.

grup

Povestea locului – povestea familiei Chrissoveloni

Pentru cei care nu știu, Ghidigeniul este locul făcut cunoscut de o familie de greci românizați: familia Chrissoveloni.

cartelFamilia Chrissoveloni e o familie de origine greacă, cu rădăcini istorice medievale (numele vine la îndeletnicirea strămoșului lor care cosea cu fir de aur veșmintele împăratului bizantin la Constantinopol – „hrissoveloni”, care în limba greaca inseamna „ac de aur”). Această familie străveche locuia, la sfârșitul secolului al XVI-lea, pe insula grecească Chios din Marea Egee. La jumătatea secolului al XIX-lea, în anul 1848, familia se regăsește la Galați, unde Zanni M. (de la Manole) Chrissoveloni  înființează un contoar (companie subsidiară) a firmei lui din Constantinopol numită „Chrissoveloni Filles – Maison d’exportation et de banque” . Compania se ocupa cu comerțul de cereale, cherestea și alte materii prime românești în porturile Mării Negre, Mediteranei și Dunării.

Interesant este amănuntul care ne spune că Zanni M. Chrissoveloni, născut pe insula Chios în 1805, a fost singurul din familie care s-a salvat in 1822 la vârsta de 17 ani, când turcii au invadat insula Chios incendiind-o, ca răzbunare a Războiului de Independență al grecilor ce începuse în 1821 pe teritoriul Greciei, aflată sub ocupația Imperiului Otoman.

Ulterior, cu o avere strânsă de peste 100 de milioane de lei, familia decide să investească și în alte afaceri, una dintre ele fiind Banca Chrissoloveni, una din cele mai puternice din perioada interbelică, cu filiale în toată lumea. Aceasta și-a dus activitatea neîntrerupt timp de 100 de ani, până cand, în anul 1948, Banca Chrissoveloni SAR este „lichidată”  de regimul comunist, lichidatorul fiind un rus cu numele Vladimir Tiutriumov.

Chrissoveloni - domeniu
Fotografie aeriană a domeniului și conacului. În centru-dreapta se află bowlingul și sala de tenis acoperită

Bancheri aristocraţi, Chrissovelonii au cumpărat de la Dimitrie Mavrocordat, în anul 1879, domeniul de la Ghidigeni pe care noi am pășit ieri.  Acesta va fi locul unde  spuma  societăţii româneşti de la începutul secolului al XX-lea va veni la petreceri sau relaxare. Conacul nu era un simplu conac de țară, ci unul dotat cu cele mai moderne realizări ale vremii: centrală termică și încălzire cu calorifere, încălzire prin pardoseală, refugii secrete, bowling, teren de tenis acoperit etc.

Aici obişnuia să vină adesea şi familia regală, regele și regina Ferdinand. Despre rege, în amintirile sale, diplomatul și omul politic  Constantin Argetoianu spunea că lua parte la „petreceri libidinoase cu surorile Bastache, în odăile palatului”.

jean5.jpg
Regina Maria și Sybille Chrissoloveni (dreapta) alături de răniți la conac

Dincolo de picanterii, locul a fost unul fabulos pentru vremea sa, iar comunitatea satului Ghidigeni era strâns legată de el. Pe domeniile familiei Chrissoveloni munceau oamenii de aici. În plus, tot în localitate, familia de bancheri construise o fabrică de cărămidă, una de spirt și una de oțet, afaceri care atrăseseră mulți oameni din alte părți, străini incluși. Pentru fabrica de spirt adusesră un specialist din Ungaria, bunicul portarului care astăzi ne povestește cu pasiune despr el.

           Chrisolovenii, boieri de treabă

Boierii au rămas în sufletele și amintirile oamenilor de aici ca oameni de treabă. „Boierii noștri erau buni cu oamenii din sat. Doamna Chrissoveloni mergea călare prin sat și afla nevoile oamenilor, le dădea bani mărunți copiilor care  alergau după cal” își amintește Aneta Moraru, o bătrână de 85 de ani în „Monografia” scrisă de Mihaela Gudană. Mai mult, nu era necaz sau problemă familială în care boierii să nu ajute cu ceva.

În Primul Război Mondial, bunicul Jean a transformat acest palat într-un spital pentru răniţii de pe front. Din banii lui, a înfiinţat ambulanţele „Regina Maria“, cu multe din mașini mergând personal să adune răniții de pe front în timp ce regina Maria şi Sybille (soția lui Jean) erau infiermiere la spital.

palat sala 2

Vremea a trecut iar, așa cum spuneam la început, regimul comunist a reușit să distrugă ceea ce războaiele nu reușiseră.  Comuniștii au transformat locul în  CAP, școală și orice se putea altceva, fără a ține seamă de nimic, despuind și degradând cu știință sau mai puțină știință acest „loc burghezo-moșieresc”.

Istoria și amintirile frumoase, lucrurile bune făcute de această familie nu au reușit să le ia. Ele dăinuie în sufletele oamenilor, în spațiile goale ale conacului și prin pădurile dimprejur năzuind că într-o zi, cineva, cumva, va reuși să reînvie, măcar în parte, ceea ce pentru Ghidigeni a fost inima locului: conacul Chrissoveloni.

Astăzi locul este o ruină iar oameni inimoși ca Mihaela Gudană și fiica sa, Irina, printre multele inițiative, au vrut să mai arate o dată acest loc și altor oameni, pentru a mai putea salva salvabilul. Irina Gudană, studentă la arhitectură, a fost „gazda la palat” pentru vizitatorii  http://castlebreak.ro/ al Asociației Arhe care își propune să aducă la cunoștință monumentele care nu sunt neapărat faimoase dar care pot trezi interesul și pot fi popularizate. Iar palatul de la Ghidigeni o merită din plin.

Măcar odată în viață mergeți aici! Și vizitați înainte https://workshopghidigeni.wordpress.com/2016/08/15/tur-ghidat-si-castle-break/

Cristi Merchea

scoala
O fostă elevă și-a regăsit clasa și banca unde a învățat un an școlar
CRI_2917
Ce-a mai rămas din pista de bowling
usa
Comuniștii au vopsit inclusiv geamurile
CRI_2835
Puțin haz de necaz
semineu
Șemineul era prea burghez, așa că a fost zidit
popice
Bilele din piatră de la bowling s-au păstrat
calorifer - Copia
Calorifere cu… model.

 

conac 3 CRI_2833