[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Conserve de ton contaminat cu Cesiu pe rafturile magazinelor din România

Asociația Pro Consumatori, fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton, provenite din Italia, Grecia, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius și Thailanda, distribuite de către diferite firme şi care se regăsesc pe rafturile magazinelor din România

Una din două conserve de ton conţine peşte contaminat cu Cesiu 137, un izotop radioactiv al acestui element chimic.

„Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice şi copiii trebuie să evite consumul de ton (Ton Albacora) în conservă din cauza conţinutului de metale grele (plumb, cadmiu şi mercur)”, atrage atenţia Costel Stanciu, presşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Potrivit acestuia, la alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conţinutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs.
„Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88.
De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor”, a conchis specialistul. Cea mai mare deversare radioactivă din istorie

„În urmă cu şase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului”, arată un comunicat al Asociaţiei Pro Consumatori.

Citește mai mult: adev.ro/ovfidb