[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Consilierul județean Ovidiu Burdușa și-a dăruit indemnizația pentru a cumpăra cărți copiilor din satele uitate din Vrancea

Focșani, 10 decembrie 2018

100 de cărți pentru copiii din satele uitate, colecta organizată de Asociația „Eu, tu și ei, cu ocazia Centenarului României moderne, a primit un dar neașteptat care va aduce bucurii copiilor din proiectulc@rte în sate.

      Peste o sută dintre cele mai bune cărți pentru copii au intrat în“valizalui Cărțilă” sub formă de donație din partea consilierului județean Ovidiu Burdușa, pănceanul care reprezintă în Consilul Județean interesele vrâncenilor care muncesc în străinătate. Acesta și-a donat indemnizația de ales al județului Vrancea, pe o perioadă de un an, pentru a cumpăra cărți pentru copiii cărora le place să citească. Din valiza lui Cărțilă nu lipsesc dicționare, enciclopedii, cărți cu povești, cu sfaturi și romane clasice sau mai noi din literatura pentru copii și adolescenți. Toate vor fi duse în sate de către echipa lui Cărțilă, personajul creat de povestași pentru a-i apropia pe copii de carte și lectură.

 

ce poate fi mai frumos decât să le aduci un pic de speranță copiilor, să călătorești cu ei în lumea poveștilor

Am aflat despre proiectul c@rte în sate încă de apariția lui și l-am îndrăgit repede deoarece ideea de a citi împreună cu copiii este extraordinară. Ce poate fi mai frumos decât să le aduci un pic de speranță copiilor, să călătorești cu ei în lumea poveștilor, să-i înveți despre lume, viață? Am urmări tzeci de materiale video postate anul acesta de povestași: drumul costisitor până la destinație, bucuria copiilor și a părinților dar și grija dascălilor față de cei prezenți la atelierele de lectură. Aș vrea să-i felicit pe organizatori, pe voluntarii povestași care și-au dăruit timpul liber pentru a realiza acest proiect cultural dar și pe toți cei care vor să schimbe în bine viața copiilor.  M-am regăsit în acest proiect deoarece acum 20 de ani am plecat pentru prima dată din țară, la fel ca acești povestași, într-o călătorie plină de aventuri care continuă și astăzi, cu o valiză în care aveam câteva lucruri, însă foarte multă speranță. Valiza lui Cărțilă aduce copiilor din munții Vrancei acea speranță și cunoaștere de care au atâta nevoie. Consider că, în an Centenar și nu numai, ar trebui să lăsăm ceva în urma noastră. Ar fi păcat ca generațiile viitoare să găsească un gol în perioada în care noi am trăit. Și ne vor judeca pentru că am trăit în genunchi! Sper ca acest colț de țară să aibă o altă șansă în viitor, o șansă amplificată și de astfel de proiecte educaționale. Cu siguranță, copiii vor avea un viitor mai bun dacă citim cu ei, dacă le dăruim din timpul și din experiența noastră, ajutându-i să-și făurească o lume mai bună. Tocmai de aceea am decissă pun umărul acum, când țara are nevoie de noi”, se aratăîntr-o scrisoare trimisă de consilierul Ovidiu Burdușa.

De loc din Panciu, Ovidiu Burdușa este întreprinzător în industria hotelieră și administrează, alături de soția sa Andreea, o afacere de profil în Roma, capitala Italiei. El face naveta peste 2000 de kilometri, de la Roma la  Focșani, pentru a lua parte la întâlnirile și dezbaterile din legislativul județean.Gestul consilierului județean ar trebui urmat și de alți oameni de bine pentru că investiția în copii dă cele mai frumoase roade.

c@rteîn sate

Asociația „Eu, tu și ei” a dedicat anul Centenarului copiilor din satele de munte cărora voluntarii povestași le-au dus cărțiși le-au citit poveștidin „valizaluiCărțiță”. Proiectul cultural c@rteîn sate.Ateliere de lecturăpentrucopiii din sateleizolate ale munțilorVrancei, cofinanțat de AFCN,a adus în jurul cărților deschise peste 200 de copii, alături de părinți și lideri din comunitate. Povestașii au organizat pentru ei ateliere creative şi recreative promovând lectura ca activitate de petrecere a timpului liber, dar și diversitatea, toleranța, contribuind astfel la consolidarea identității și culturii locale. Micuții pot împrumuta cărți din “Biblioteca lui Cărțilă”în care am așezat cele mai frumoase cărți din literatura pentru copii. Atelierele de lectură au generat un interes deosebit din partea copiilor, motiv pentru care proiectul c@rteîn sate va continua și în 2019. Caravana de promovare a cărții și lecturii nu ar fi fost o reușită deplină fără implicarea a zeci de adolescenți și profesori care și-au dăruit timpul liber copiilor. Datorită acestor oameni generoși, proiectul Asociației “Eu, tu și ei”a fost nominalizat la Gala Națională a Voluntarilor, la categoria Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă și cultură.

Cei care vor să ne susțină ne pot votapânăpe 12 decembrie la acest link. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns