[adning id="34187"]
[adning id="33913"]
Sursa foto: www.mae.ro

Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu şi ministrul de externe italian Paolo Gentiloni

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut ieri, 9 iulie 2015, consultări cu ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti, la invitaţia ministrului român.

mae2

Cei doi miniştri de externe și-au exprimat satisfacţia pentru relaţia bilaterală excelentă, evidenţiată de Parteneriatul Strategic Consolidat, precum şi de frecvenţa vizitelor la nivel înalt. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că pentru România reprezintă o prioritate păstrarea ritmului intens al acestui dialog, de natură să impulsioneze și în continuare relația bilaterală, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială.

De altfel, cei doi miniștri au convenit să intensifice, în următoarea perioadă, frecvența consultărilor între cele două ministere de externe, cât și între ministerele sectoriale, inclusiv pentru a pregăti cea de a 3-a ședință de Guvern comună.

Ambii miniştri au subliniat relaţia excelentă dintre România şi Italia atât la nivel politic, cât şi economic şi comercial.

Bogdan Aurescu a subliniat consistenţa cooperării în plan economic, susţinută de prezenţa dinamică a companiilor italiene în România şi de volumul schimburilor comerciale în creştere.

La rândul său, ministrul italian a apreciat dinamica relațiilor economice bilaterale: “Avem de-a face cu o intensificare extraordinară a relaţiilor economice şi comerciale. Italia nu a descoperit România de câteva luni sau de câţiva ani, ci a pariat pe viitorul economic al României de mult timp, iar acest pariu se reînnoiește, se relansează continuu. Italia este al doilea partener comercial al României, 12 miliarde de euro fiind valoarea schimburilor comerciale; în fiecare lună se înregistrează peste 100 de societăţi comerciale italiene în România. (…). Mediul de afaceri italian are încredere în stabilitatea și creșterea economică a României”, a punctat ministrul Gentiloni.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Italia, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări.  “I-am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul pe care autoritățile italiene îl acordă pentru integrarea comunității de români în societatea italiană și, în același timp,  pentru sprijinul pe care îl oferă programelor dezvoltate de statul român de păstrare a limbii și culturii române. Am discutat și despre modalități de a acționa împreună pentru a facilita, în continuare, integrarea acestei comunități și pentru a potența contribuția pe care comunitatea românească o aduce relației noastre bilaterale”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul Paolo Gentiloni a evidențiat, de asemenea, dezvoltarea pozitivă a integrării românilor în societatea italiană: “Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate străină în Italia, nu numai cea mai numeroasă comunitate românească în străinătate, vorbim despre 1.500.000 de români. Relaţiile actuale de integrare în societatea italiană a comunităţii române sunt pozitive, din mai multe puncte de vedere, precum economic şi cultural. Asistăm de câţiva ani la o tendinţă foarte importantă pentru noi, de dezvoltare a firmelor mici și mijlocii gestionate de români în Italia”.

 

Sursa: www.mae.ro