Partea I
Evitarea sarcinilor nedorite reprezintă o problemă antică, însă destul de recent au început să se caute soluții eficiente și sigure, în special în ceea ce privește contracepția hormonală, sector în care eficacitarea contraceptivă este mult superioară.
Sisteme contraceptive
Este setul de metode și comportamente care permit persoanei să se bucure de sexualitate, fara a suporta sarcini nedorite .
În momentul de față există diverse metode disposibile, însă este important ca fiecare cuplu să o utilizeze pe cea preferată, care se adaptează cel mai bine la propriile lor nevoi.
Deci, ce să alegi?
În primul rând, trebuie să clarificăm două aspecte fundamentale.
Primul se referă la faptul că în orice raport sexual ocazional se folosește întotdeauna prezervativul, pentru că astfel se evită nu numai o sarcină nedorită, ci și transmiterea unor boli periculoase, cum ar fi hepatita virală și SIDA.
Al doilea se referă la faptul că coitul întrerupt, adică extragerea penisului în vederea ejaculării în afara vaginului, nu este o metodă contraceptivă. De fapt, chiar și înainte de ejaculare sunt eliberate câteva picături de lichid care pot conține spermatozoizi capabili să fecundeze. Prin urmare, atât raporturile în care penetrarea nu este completă, cât și coitul intrerupt sunt la fel de riscante în ceea ce privește graviditatea.
Înainte de a trece la examinarea diferitelor metode trebuie menționat faptul că: contrar a ceea ce mulți cred, chiar și primul raport sexual este supus riscului. Prin urmare, este necesar să se utilizeze contraceptive încă de la început, chiar dacă penetrarea nu este completă.
De aceea, este esențial a se cunoaște mijloacele pe care medicina ni le oferă, cu caracteristicile lor specifice, avantajele, dezavantajele, pentru a putea face propria alegere în cunoștință de cauză.
CUM ACȚIONEAZĂ
Pilula este un medicament compus din hormoni sintetici similari hormonilor produși în mod normal de femeie (estrogeni și progesteron), care reglează activitatea aparatului genital. Eficacitatea pilulei se datorează blocării ovulației: dacă nu există ovule de fecundat este imposibil să rezulte o sarcină.
CUM SE FOLOSEȘTE
Se ia prima pilulă în prima zi a menstruației, continuând cu o pilulă pe zi, aproximativ la aceeși oră, timp de 21 (28) de zile.
Cu pilulele disponbile în prezent, siguranța contraceptivă este asigurată încă din prima zi de administrare. După terminarea cutiei, adică a celor 21 de pilule, urmează 7 zile de pauză și se reîncepe o nouă cutie.
În zilele în care administrarea este întreruptă va apărea o menstruație asemănătoare celei obișnuite, uneori chiar mai redusă sau cu o durată mai scurtă, de obicei nedureroasă.
În prezent sunt disponibile pe piață și pilule care se administrează timp de 28 de zile consecutive fără întrerupere între primul blister și urmatoarul. În acest caz menstruația apare în ultimele zile, pilulele fiind marcate pe blister cu o culoare diferită.
Efectul contraceptiv se manifestă chiar și în cele șapte zile de pauză.
Dacă uitați să luați o pilulă, trebuie să o luați cât mai repede posibil, dar nu mai târziu de 12 de la ora normală de administrare; dacă se depășește acest interval, se va continua administrarea normală a pilulei, ținându-se cont de faptul că siguranța contraceptivă nu mai este de 100%, impunându-se combinarea cu o altă metodă de contracepție (de exemplu prezervativul).
În primele luni de utilizare a pilulei pot aparea la unele persoane reacții adverse ușoare: ușoară greață, tensiune la nivelul sânilor, o ușoară creșetere a retenției de apă, unele pierderi de sânge în afara menstruației.
În majoritatea cazurilor, aceste reacții dispar spontan în câteva săptămâni.
Există diferite tipuri de pilule, având aceeași eficiență, dar cu diferite combinații de hormoni, care permit medicului și femeii să aleagă cel mai potrivit tip.
În cazul în care pilula este administrată concomitent cu alte medicamente, trebuie să consultați un medic, deoarece există medicamente care pot reduce eficiența contraceptivă (de exemplu antibiotice, calmante, anti-epileptice, purificatori energetici, etc).
Nu trebuie întreruptă administrarea pilulei în caz de boală, doar la indicațiile medicului. În caz de vărsături sau de diaree severă, existând nesiguranța ca pilula să nu fie absorbită, se impune combinarea cu o altă metodă de contracepție, așa cum s-a sugerat și în cazul uitării.
Se recomandă a nu se întrerupe niciodată o metodă de contraceptie înainte de a se fi planificat alta.
Ai nevoie de o consultatie contraceptiva? Trebuie sa faci un control medical?
Adreseaza-te la AIED, asociatia care de 63 ani se ocupa in Italia de starea de sanatate a femeilor, a cuplurilor, a tinerilor si a tuturor acelora care au ales sa traiasca liber si constient propria sanatate si sexualitate.
AIED din Roma are mai multe servicii medicale si echipamente ultramoderne, cu preturi sociale. Pentru a rezerva apeleaza la numerele: 06/8557731 – 06/42825314 – 06/42881454.
Nu neglija sanatatea ta. Suna imediat. Cititorii care se vor prezenta cu o copie a acestui articol vor beneficia de o reducere de 20%.
Pentru relatii in limba română te poti adresa la: iancu@iol.it
Traducerea dr. Adrian Iancu
(citiți partea a doua în următorul număr)