[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Copii cu uratul de la Tivoli la Roma

223Copiii din grupul multi-cultural   ”Timpul culorilor” şi cei din „Nexis” din Tivoli au venit cu datinile româneşti în Capitala Italiei

Sărbătorile de iarnă s-au făcut simțite tot mai mult acest an în rândul comunității românești emigrate. La Roma,  aproape  fiecare asociație a organizat câte un eveniment sau chiar mai multe.

A venit și rândul nostru. Deși tînără, Asociția EMIGRANTUL a fost copartener al altor asociații italienești care, sâmbătă, 22 decembrie, au serbat la Centrul Cultural GABRIELLA FERRI din Roma sărbătorile de Crăciun cu manifestarea LUCI DI NATALE (Lumini de Crăciun).

Totul început cu slujba de dimineață de la biserică. La ieșire, credincioșii au fost întâmpinați cu acordurile de vioară ale melodiilor de Crăciun interpretate de basarabeanca Tamara Iatko. Aceleași acorduri dar și muzica românească populară sau trilurile ”Ciocârliei” au răsunat în curtea centrului cultural și în întreaga atmosferă a cartierului, scoțând  oamenii la ferestre curioși de sunetele răspândite.

2254Standuri cu obiecte de artizanat au umplut curtea centrului cultural iar în interior, o sală frumos amenajată unde nu au lipsit fotografiile expoziției ”România pitorească”, a fost gazda copiilor de la Tivoli. Nu mai puțin de 27 de copii români din grupul multi-cultural  ”Timpul culorilor” şi cei din „Nexis Tivoli„, organizat și condus de inimoasa mediatoare culturală Gianina Ina Miron, au încântat audinența cu un program care ne-a făcut să ne simțim acasă.

2239Costumele populare îmbrăcate de copii au făcut deliciul asistenței, toți protagoniștii, de la piciul de trei ani la cei de douăzeci îmbrăcând cu mândrie straie moștenite de la părinți și bunici cu motive tradiționale din diferite zone ale României. Capra, sorcova, urări de belșug sau scenete hazlii cu ”moși și babe” au fost evocate de copiii români care, prin aceste evenimente, duc mai departe tradițiile părinților, chiar dacă se află departe de casă.

2247Fiecare dintre ei a fost răsplătit cu dulciuri și cărți oferite de asociația ”Emigrantul” și depozitul en-gros ”Punctro” din Tivoli.

Directoarea ziarului ”Emigrantul”, ziarista Monica Maggi,  o animatoare și o iubitoare de cultură și frumos, a mulțumit copiilor și părinților care se ocupă ca cei mici să păstreze tradițiile și obiceiurile de acasă.

C.M.

2251 224 225 2237 2241 221