Spectacol românesc duminică la Biserica San Valentino din Roma
O duminică de iarnă, cu ploi torențiale, inundații, frig și probleme serioase de mobilitate în trafic au avut cei prezenți duminică la biserica San Valentino din Flaminio (Roma). În timp ce podul Ponte Milvio abia mai făcea față unui Tibru unflat aproape la maxim, opt copii inimoși și câțiva adulți, uniți de mentorul lor spiritual și cultural, profesorul Ileana Ludușan, au făcut tot posibilul să ajungă la biserică și să facă ceea ce-și propuseseră: o zi a tradițiilor, a culturii și spiritului românesc în inima Romei.
Încă de la intrare, pe zidul exterior al bisericii, ne-a întâmpinat un baner mare cu inscripția: CHIESA DEI RUMENI. Am înțeles că nu greșisem adresa și am intrat direct la slujba ținută de părintele Serafim. O locație plină cu români dar și câțiva italieni și sudamericani, preoți, părinți, copii, costume populare, mese pline de prescuri sau bucate, toate pentru această zi a românilor. Un colac frumos a fost dăruit de basarabeanca noastră, Tatiana Ciobanu, preotului și bisericii ca semn al prieteniei, al relațiilor enoriașilor cu biserica.
Profesoara Ileana Ludușan este o păstrătoare și, ce e și mai important, o purtătoare a tradițiilor, datinilor, obiceiurilor și culturii în Italia. Copiii pe care-i învață la școală ”trebuie să știe cât mai multe din ce avem în cultura noastră”, ne mărturisește fericită că poate învăța pe cei mici cât mai multe din ce înseamnă românesc.
A urmat, după slujbă și cuvintele adresate comunității prezente de către parohul catolic al bisericii San Valentino, unde este găzduită și biserica românească, un program cu poezii ale lui Eminescu și Coșbuc, cântece patriotice și balade, o scenetă inspirată din Scrisoarea a III-a pentru a se încheia cu ceea ce ne-a unit acum 155 de ani: Hora Unirii. La aceasta din urmă s-au prins toți cei prezenți, cu mic cu mare.
Părintele Serafim a dăruit copiilor pachete cu dulciuri iar publicația noastră cărți, CD-uri cu povești și stegulețe tricolore.
Nu au lipsit bucatele românești, de la aperitive și până la varza de Cluj sau sărmăluțele în foi de varză și viță, desert și fructe, parte dintre ele consumate în timpul spectacolului copiilor care au trebuit să înghită în sec până la terminarea programului. Aparte micile ”defecțiuni” de organizare datorate lipsurilor și posibilităților reduse, copii au arătat că au părinți care nu sunt indiferenți la tradițiile pe care le-au moștenit și pe care vor să le transmită mai departe celor mici. Tricolorul a ornat sala din tavan până pe podea, orice element putând fi fructificat.
Cristi Merchea