[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Copiii, dușmani ai comunismului în România

 În 2007, editura italiană Edizioni Saecula, cu sprijinul Institutului Cultural Român, publică volumul „Copiii – Dușmani ai poporului” al profesoarei Lăcrămioara Stoenescu. Zece ani mai târziu, cartea circula încă în librăriile din Roma.

Cartea profesoarei tradusă în limba italiană de către Mauro Barindi este un document istoric. Profesoara Stoenescu este unul dintre sutele de mii de copii cărora li s-a furat inocența de la vârste fragede la instaurarea comunismului în România.

Tatăl autoarei, Corneliu Stoenescu, a fost arestat de către Securitate fiind acuzat de propagandă politică în timpul lui Ion Victor Antonescu. Imediat după aceea, fetița de nouă ani și mama ei au fost deportate într-un sat din Moldova. Bunica, din solidaritate, le-a urmat chiar dacă nu era obligata la un domiciliu forțat. Din cauza „originilor nesănătoase”, Lăcrămioara a fost exmatriculată din școală după terminarea ciclului primar.

Văzându-și tatăl arestat, a trăit toată viața cu nedumerirea legată de nedreptățile pe care le-a trăit. Dupa Revoluția din 1989, Lăcrămioara Stoenescu a făcut toate demersurile pentru a citi dosarul tatălui de la Consiliul Național pentru Studierea arhivelor Securității. Cu puținele acte găsite acolo dar și cu ajutorul amintirilor, a reconstituit o perioadă neagră din viața ei de copil stigmatizat și etichetat de către profesori, vecini și colegi ca un „dușman al poporului”.

Sărăcia materială și umană din perioada stalinistă și apoi comunistă transpare din fiecare frază și, pentru cine nu a trăit în acea perioadă, e greu de imaginat. Cu toate că tatăl Lăcrămioarei avea origini plebee, acesta a avut ambiția să învețe și să își ia o diplomă de licență. În urma unui concurs, în perioada lui Antonescu, a reușit să obțină un post de preceptor în satul Comana, județul Giurgiu. Din acest motiv, Securitatea a încercat să afle ce implicare a avut în susținerea regimului Antonescu ținându-l închis timp de doi ani.

La întoarcerea acasă, pentru a-și proteja familia, Corneliu Stoenescu nu a vorbit niciodată despre viață de deținut. După moartea lui, Lăcrămioara Stoenescu descoperă un adevarat jurnal despre colegii de închisoare pe care a reușit să-l ascundă milițienilor.

Volumul reprezintă debutul literar al Lăcrămioarei Stoenescu, actualmente profesoară de limba română la liceul „Cantemir-Vodă” din București.

Anca Mihai – Roma

Lasă un răspuns