[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Copiii – rodul educaţiei părinţilor

 Influenta mediului familial asupra dezvoltarii psiho-emotionale a copiilor

Celebrul scriitor  Stu Weber in cartea sa Tandretea luptatorului referindu-se la impactul major pe care-l are mediul familial asupra copiilor , spune:”Ce se intampla cu cei care nu sunt dispusi sa invete sau sa lupte pentru devenirea lor, ca adult? Vor ramane prizonierii trecutului lor, al mediului nepropice in care au crescut. Sexualitatea, comunicarea, manifestarea iubirii vor avea de suferit.”

Nimic mai adevarat:  modul in care percepem iubirea e mult influentat de mediul in care am crescut. Un mediu prea strict,  conservator sau unul abuziv cat si ideile care ne-au fost inoculate in copilarie sau adolescenta ne vor marca in mod sigur viata de familie.

genitori_figliAutorul mentionat anterior povesteste ca una dintre sursele de conflict din casa lui era faptul ca si el si sotia sa proveneau din medii familiare nesanatoase. Sotia sa avusese un tata abuziv ceea ce a determinat-o sa ia inca din copilarie hotararea ferma ca nu se va lasa niciodata dominata de un barbat. Autorul avusese parte de o mama instabila emotional si decizia lui a fost ca pe viitor sa nu se lase niciodata manipulat de vreo femeie.

Cand au intrat in relatia de casatorie amandoi aveau multe rani sufletesti din trecut si erau dominati de hotararile luate in copilarie de a avea o familie opusa celei in care au crescut.Asteptarile lor nu au fost implinite la inceputul casniciei, ranile vechi au redevenit dureroase si hotararea luata in trecut a devenit imperativa ceea ce a dus, automat la conflicte.

Un copil isi formeaza caracterul in primii trei ani, nu in primii sapte, asa ca in copilaria timpurie el isi pune bazele personalitatii. Desigur ca si temperamentul isi are rolul lui dar influenta mediului in care copilul se dezvolta are un impact in proportie de mai mult de 80%.

     Familii rigide, unde nu se vorbeşte copiilor de sexualitate

O statistica recenta spune ca felul in care s-au raportat parintii tai la sexualitate va contribui cam 50% la felul in care te vei raporta tu! Suna infricosator, nu? Mai ales pentru cei proveniti din familii extrem de rigide si conservatoare in care nici macar nu se vorbeste despre sexualitate!

De asemenea, daca cei din familia ta au fost niste oameni deschisi, comunicativi, afectuosi vei fi si tu obisnuit sa-ti exteriorizezi sentimentele. Parerea ta destre sexualitate va fi una sanatoasa, ceea ce, in mare parte e meritul mediului sanatos si neinhibat in care ai crescut.

Jurămintele făcute în copilărie sau adolescență au efectul unui anestezic atunci cand durerea abuzului, a respingerii, a abandonului sau  a fricii de esec  este de nesuportat.Copilul neinteles, neadaptat in propria sa familie, respins sau brutalizat, victimizat isi va jura ca va pleca odata din mediul acela care i-a otravit sentimentele inocente si i-a zdrobit sufletul .

“Nu ma voi casatori niciodata cu cineva ca tatal meu”, isi spun unele femei care au crescut alaturi de un tata alcoolic, absent emotional sau abuziv. Unele din ele ajung sa nu se casatoreasca niciodata pentru ca frica de a numeri exact genul acela de barbat le marcheaza intreaga viata.

educatie sexualaAlti tineri isi promit ca nu vor mai permite nimanui sa le domine viata , dupa ce ani la rand au fost dominati emotional de un parinte gen dictator. Acesti tineri vor ajunge niste adulti rebeli sau dominatori la randul lor pentru ca-si vor respecta cu pretul vietii juramantul de a nu se mai lasa dominati ca in copilarie.

“Nu voi mai fi niciodata sarac!”e un alt gen de promisiune. Cei care au fost frustrati in trecut din cauza unor conditii financiare precare fie se vor ingropa in munca pentru a-si rotunji veniturile , fie se vor lasa atrasi in afaceri  necinstite de pe urma carora se pot castiga sumele necesare pastrarii juramintelor de a nu mai trai niciodata in saracie.

Invataturile si principiile sadite de timpuriu in inima si mintea copiilor vor rodi la maturitate o viata frumoasa, implinita. Ganditi-va la aceste lucruri in timp ce va cresteti micutii. Atunci cand citesti o povestioara baietelului tau de 4 ani si el pune o multime de intrebari, gandeste-te ca investesti in mintea unui potential iubitor de arta. Curiozitatea lui crescanda pentru a adanci adevarurile din carti poate forma baza viitoarei sale orientari profesionale.

 Părinţii atenţi vor descoperi aptitudinile copiilor lor

Darurile, inclinatiile naturale, talentele copiilor se pot sesiza inca de la varste fragede. Niste parinti atenti  vor  putea descoperi si valorifica aceste inclinatii ale copiilor  si vor  crea mediul propice dezvoltarii acestor aptitudini.

Pe langa un mediu optim dezvoltarii personalitatii si formarii copilului, de o importanta majora este modelul pe care noi, ca si parinti, il oferim.

In primii ani, mai ales, copiii au tendinta de a copia intocmai ceea ce vad la noi.

Modelele de comportament se vor stabili acum, in copilaria mica. Un copil crescut intr-o familie linistita, stabila, va dezvolta un comportament sigur de sine, fara inhibitii sau oscilatii psihice. El va sti care sunt valorile spirituale, morale si etice de respectat si-si va conduce  viata conform acestora.

Nu-i vom convinge pe fiii nostri sa traiasca o viata buna daca noi nu vom fi exemplul tacut dar consecvent pe care ei sa-l vada in fiecare zi.

Trebuie sa ne adaptam cuvintele, explicatiile si comparatiile pe care le folosim pentru a ne putea face intelesi de ei. O lista interminabila de interdictii nu-ti va apropia copilul de o  viata decenta, ci,mai degraba,  il va bulversa si il va face sa caute explicatii.

Daca tu, parintele sau, nu vei fi capabil sa-i explici cum se cuvine, il vei lasa cu un gol imens pe care el va cauta sa-l satisfaca in alta parte. Copiii nostri trebuie sa stie de la noi ce asteptari avem de la ei si de ce nu trebuie sa faca anumite lucruri.

Mai ales cand ajung in comunitatea de la scoala, copiii se confrunta cu felul viciat de viata al celorlalti colegi si va trebui sa stie de ce trebuie sa faca anumite alegeri sau de ce trebuie sa renunte la anumite prietenii .

Cred ca multi parinti  nu realizeaza importanta timpului petrecut cu fiii lor, investitie pe termen lung, necesara si obligatorie.

Mediul familial este “solarul”unde micile vieti ale copiilor nostri prind radacini adanci si puternice, pregatindu-se pentru viata. Sau, asa ar trebui sa fie. In unele cazuri, fiintele plapande ale micutilor nu mai reusesc sa prinda radacini si se ofilesc inca inainte sa inceapa sa traiasca cu adevarat.

Sa facem totul pentru a crea un mediu propice dezvoltarii armonioase din punct de vedere emotional, spiritual si fizic pentru copiii nostri. Va dati seama ce responsabilitate uriasa avem noi ca parinti, sa ne crestem copiii in asa fel ca ei sa devina niste adulti echilibrati, siguri de sine, care sa aiba o viata implinita? Vestea buna e ca acest lucru e posibil. Investind timpul nostru, dragostea noastra, energia, fiind niste buni sfatuitori dar si ascultatori, vom reusi sa-i ajutam pe copiii nostri sa aiba un viitor frumos si, mai presus de toate, sa-si implineasca menirea.

 

                               Mihaela Gheorghe