[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Corabia credinţei şi ispita lăcomiei

Vă propunem un comentariu pertinent despre religie şi valori al unuia dintre cei mai cunoscuţi caricaturişiti români: Constantin Pavel

Oamenii din toate timpurile şi locurile au îngenunchiat înaintea lui Dumnezeu, cerandu-i toate lucrurile, posibile şi imposibile.

Credinţa a reprezentat mereu o poartă sfinţită, către lumina şi dragostea părintească a lui Dumnezeu. Studiul ştiinţific al psihologilor ne arată clar efectul terapeutic, de binefacere psihologică a credinţei asupra sănătăţii oamenilor, mai ales în cazuri de deznădejde. Dacă nu crezi în nimic este ca şi cum te-ai îndoi de tine însuţi. Avem tot respectul şi veneraţia pentru Biserică precum şi pentru preoţii cu har, care de sute de ani de viaţă creştină, pun accentul pe puritatea credinţei. Cred însă că nu este un sacrilegiu faptul că ne exprimăm unele nedumeriri, atunci cand observăm unele stări de lucruri privitoare mai ales, la atitudinea socială a unor preoţi.
Mă întreb uneori, de ce nu prea găsim un preot sărac sau de ce multe mănăstiri s-au transformat în hoteluri de lux, în care preoţii îşi parchează Jeep-urile. Este la îndemana oricui să constate că preafericitele bărbi au îndreptat Corabia Credinţei către ispita lăcomiei.

„Ar trebui ca preoţii să fugă de bani, nicidecum să alerge după… arginţi”

Nu înţelegem de ce trebuie să plătim rugăciunile în faţa popilor. Se cer bani dacă vrei ca Dumnezeu să-ţi ierte păcatele. Ar trebui ca preoţii să fugă de bani, nicidecum să alerge după… arginţi, mai ales că se ştie că banul este ochiul dracului. Alt lucru care ne deranjează pe toţi este că unii preoţi au transformat Bisericile în agenţii electorale, direcţionînd cu ajutorul religiei, voturile credincioşilor naivi. Dacă nu votezi cum îţi zice preotul, ai terminat-o cu Împărăţia Cerurilor. Primeşti canoane de-ţi merg fulgii! În acest fel religia devine o manipulare, în jocul patimilor politice.
Este trist că la asemenea nereguli lipseşte reacţia Patriarhiei. Romania are preoţi de mare valoare morală şispirituală, frumuseţe sufletească şi virtute, care ar trebui luat ca model de către acei preoţi, care confundă menirea lor cu un job.

Constantin PAVEL


Constantin Pavel este unul dintre cei mai cunoscuţi graficieni din România, premiat la nenumărate competiţii naţionale şi mondiale de caricatură.

(Articolul este preluat integral din cotidianul „Ziarul de Vrancea „)