[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Corriere della Sera – o pagină întreagă inginerului român Eugen Iordăchescu

dav

Vineri, 21 decembrie 2018, prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera, într-un supliment realizat înainte de sărbători (cu o paginare deosebită), publica pe o pagină întreagă un material despre un român de excepție, inginerul Eugen Iordăchescu, sub titlul „L’uomo che salvò le chiese di Bucarest da Ceausescu” (Omul care salvă bisericile din București de Ceaușescu).

„Pentru a rade la sol un oraș întreg nu trebuie mult timp și nici vreo mare inovație, începe materialul Giulia Ciampanelli, jurnalista care a scris materialul. Pentru a salva chiar și o mică parte de patrimoniu arhitectonic de furia unui regim comunist care nu ține cont de nimic, însă, e nevoie de convingere. Și mai ales este necesară o incredibilă competență ingenerească.”

Iar inginerul Eugen Iordăchescu a fost primul și unicul (la acea vreme) care a translat 12 biserici vechi din calea buldozerelor comuniste.

Un ultim interviu. Inginerul Iordăchescu avea să se stingă la puțin timp, pe 4 ianuarie 2019, la vârsta de 89 de ani.

dav

Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ, notează Mediafax, citând basilica.ro.

dav

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila, în anul 1929, şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic. Este autor a trei brevete de invenţie. A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincția „Crucea patriarhală pentru mireni”.

Lasă un răspuns