Postul Paștelui este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, având doar două zile de dezlegare la peşte, în 25 martie, de Buna Vestire şi în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile. Și cum până la Florii mai avem doar câteva zile, vă recomandăm o rețetă cu pește la cuptor.
Ingrediente:
1,5 kg crap
10 linguri suc de roșii
100 ml ulei
1 kg cartofi
200 g ciuperci tocate din conservă
câteva buchețele de brocolli
1 tulpină de țelină
2 cepe de mărime medie
150 ml vin
1 ardei kapia sau ardei gras verde
sare
piper
cimbru
2 lămâi
Mod de preparare:
Curățăm peștele și îl sărăm, îl crestăm, apoi îl călim puțin în ulei.
Îl scoatem din tigaie și prăjim în același ulei pe rând ciupercile, brocolli, cartofii, ardeii feliați subțire, tulpina de țelină și la sfâșit ceapa tocată mărunt.
Într-o tavă punem stratul de cartofi, îl acoperim cu ceapa călită, apoi punem peștele pe care îl umplem cu ciuperci, ardei, țelină, câteva felii de lămâie și 2 linguri din ceapă călită. Condimentăm cu sare, cimbru și piper după gust, stropim totul cu 150 ml vin alb și suc de roșii. În fiecare crestătură făcută peștelui punem felii de lămâie.
Dăm totul la cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu pentru 20 de minute, apoi înca 10-15 minute fără folie.