COMUNICAT
Poziția Comunitatii Ortodoxe Române din Roma și din toată Italia față de decizia excluderii din BOR a trei credinciosi ortodocși
Fata de regretabila decizii ale Arhiepiscopului Buzaului de a exclude (excomunica) din Biserica trei credinciosi laici, Comunitatea Ortodoxa Romana din Roma si din toata Italia face cunoscut faptul ca NU RECUNOASTE decizia respectiva si acorda celor trei credinciosi deplina comuniune si calitatea de membru al Comunitatii noastre.
MOTIVARE
Comunitatea Ortodoxa din Roma si din toata Italia, prin apartenenta ei canonica, face parte dintr-un cult recunoscut oficial de Statul Italian si este in deplina comuniune canonica cu Ortodoxia, Biserica Ortodoxa Romana inclusa. Fata de regretabilele decizii ale Arhiepiscopului Buzaului de a exclude (excomunica) din Biserica trei credinciosi laici, Comunitatea adopta urmatorul comunicat:
Aici materialul despre abuzurile Episcopiei Buzăului și Vrancei
http://www.ziaruldevrancea.ro/dumnezeu din Buzau nu mai vrea enoriașii înbiserici
A) Considera aceasta decizie neinspirata din punctde vedere pastoral, abuziva si emanata de o mentalitate aroganta si medeivala a Arhiepiscopului Ciprian al Buzaului. Respectivii credinciosi nu sunt nicidecum o amenintarea la unitatea Bisericii Ortodoxe in masura in care acestia ar contesta doar un act administrativ abuziv al episcopului Buzaului. Nu invatatura Ortodoxiei, nici Unitatea si nici Integritatea canoanelor ei sunt afectate ci mai degraba orgoliul luciferic si arghirofilia unei persoane care din nefericire ocupa vremelnic si cu nevrednicie tronul Arhiepiscopiei Buzaului.
- Credinciosii respectivi au fost judecati fara a li se fi dat dreptul de a se apara, fara a fi fost citati si incunostiintati despre acuzatiile care li se aduc;
- Nu se precizeaza dretul de atac al acestei hotarari care este Sfantul Sinod;
- Legea in temeiul careia au fost pedepsiti, anume noul “Regulament al autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române” este un regulament aprobat de Sfantul Sinod in sedinta din 5-6 februarie 2015 dar al carui text nu a fost inca publicat. Legea se instituie insa nu numai prin promulgare ci si prin PUBLICARE, iar publicarea este unul din elementele constitutive ale instituirii unei legi.
- Asadar, credinciosii nu au cunoscut si nici nu au avut de unde sa cunoasca continutul legii in baza careia au fost excomunicati ceea ce de la sine atrage nulitatea acestei hotarari.
- Inca din anii 1883-1885 Sinodul BOR, a luat in discutie problema anatemei si a promulgat un Regulament pentru aplicarea excomunicarilor si Anatemelor, prin care au limitat dreptul episcopilor eparhiali in aplicarea acestor sanctiuni, supunandu-le oricum analizei plenului Sfantului Sinod. Asadar excomunicarea majora este rezervata prin regulamentul mentionat Sfantului Sinod al BOR iar Arhiepiscopul Buzaului trebuia sa aiba aprobarea prealabila a Sfantului Sinod penru aplicarea acestor pedepse. Chiar Regulamentul Anatemelor sfatuieste pe episcopi sa se abtina de la astfel de actiuni fara consultarea si aprobarea prealabila a Sfantului Sinod. Pe atunci insa Biserica Ortodoxa Romana era condusa de mari ierarhi ca Melchisedec Stefanescu care a si promovat aceasta atitudine noua, opusa mentalitatilor si abuzurilor feudale.
- Nu se poate invoca autonomia eparhiala si exercitarea autoritatii jedecatoresti de catre episcopul eparhiot intr-o cauza pe care o lege in mod expres o rezerva unei autoritati superioare,cum este cazul reglementarilor introduse prin Regulamentul Anatemelor din 1885,regulament inca in vigoare si neabrogat in mod expres de nici o alta decizie a Sinodului BOR.
- Chestiunea are si un aspect penal intrucat limitarea liberatiide expresie, de gandire si de opinie contravine Constitutiei Romaniei; oricine impiedica liberatea de gandire, de opinie si a presei sub AMENINTAREA SAU APLICAREA PEDEPSEI SPIRITUALE comite un delict penal.
- Acest act este un abuz administrativ impotriva caruia credinciosii vizati pot face recurs la Patriarh si la SfantulSinod.
- Sfatuieste pe credinciosii respectivi sa adopte o pozitie demna si responsabila de adevarati crestini care exclude temenelile si slugarnicia inconditionata dictate de o persoana de la Buzau care vrea acum acte de penitenta publica mai ceva ca cele de la Canossa, din anul 1077.
B) Cerem Sinodului BOR sa ancheteze aceasta situatie si sa decida MOTIVAT in consecinta, publicand decizia spre a fi cunoscuta de toata obstea ortodoxa.
C) Intrucat e vorba de o decizie locala, contrarie legilor BOR, neanalizata si non validata de Sfantul Sinod al BOR, in consecinta non-obligatorie pentru Biserica Ortodoxa Ecumenica, Comunitatea Ortodoxa Romana din Roma si din toata italia NU RECUNOASTE si acorda celor trei credinciosi deplina comuniune si calitatea de membru al Comunitatii noastre.
D) Comunitatea acorda asistenta canonica necesara pentru ca respectivii credinciosi sa isi exercite dreptul de recurs la Patriarhul Ecumenic in cazul in care nu ar obtine dreptate prin Sfantul Sinod al BOR,
E) Propaganda BOR cand nu are argumente ataca si defaimeaza persoanele care au o opinie diversa de cea impusa de ei. Drept aceea, Conducerea acestei Comunitati nu se teme de practica atacului josnic la persoana specifica organelor de propaganda si agentiilor de presa ale BOR si e pregatita pentru a da raspunsul legal necesar fata de oricare actiune defaimatoare.
ARHIMANDRIT STEFAN POPA
DOCTOR IN DREPT CANONIC ORIENTA