Dacă vă simţiţi fără poftă de viaţă sau cu diferite kilograme în plus, sau dacă suferiţi de o stare generală de rău, s-ar putea să aveţi un nivel de dopamină scăzut. Ca şi neurotransmiţător puternic, dopamina reglementează circulaţia, sentimentele de plăcere, capacitatea cognitivă şi pofta de mâncare. Atunci când nivelurile sunt mici, pofta de viaţă e scăzută şi devenim predispuşi la afecţiuni neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson – chiar schizofrenie. Dar nu văfaceţi griji. Ca să păstram nivelele de dopamină echilibrate, iată câteva recomandări dietetice :
Alimentaţie- Medicină
Pentru a încuraja suficienţi neurotransmiţători, cum ar fi dopamina, trebuie să acordăm o atenţie deosebită alimentaţiei şi să se consumăm următoarele alimente, ierburi şi suplimente :
Proteine de înaltă calitate – alimente care furnizează aminoacizi abundenţi, în special tirozina, sunt deosebit de importanţi pentru producţia de dopamină. Cele mai bune surse includ, carnea de curcan şi puiul organic, peştele, ouăle, vânatulsălbatic şi carne de vită. Acizii graşi omega 3 găsiţi, în peştele de apă dulce, sunt extrem de benefici.
Fructele şi legumele – putem avea un adevărat ajutor pentru a avea niveluri stabile de dopamină în creier cu produse proaspete. Uitaţi-vă la merele bogate în acidul folic, frunzele şi fructele bogate în de tirozina, cum ar fi bananele, căpşunile şi afinele. Alimente cu conţinut de sulf, cum ar fi ceapa, arpagicul, usturoiul, prazul, precum şi varza de Bruxelles, varza şi conopida au cantitate suficientă de glutation în organism, care este necesar pentru eliberarea dopaminei. Sfecla roşie conţine atât betaină ( un compus care ridică starea de spirit ) cât şi tirozină.
Nucile şi seminţele –renunţaţi la snacks-urile dulci şi alegeţi nucile şi seminţele. Nucile de Brazilia, migdalele şi alunele, furnizează o mulţime de aminoacizi. De asemenea, susanul, seminţele de dovleac, cânepa şi Chia sunt opţiuni foarte bune. Pentru a facilita digestia şi absorbţia nutrienţilor, folosiţi-le întotdeauna înmuiate, nepasteurizate.
Ceaiuri şi ierburi– plin de polifenoli, ceaiul verde este unul dintre cele mai bune alimente pentru stimularea dopaminei. Plantele benefice includ ginkgo biloba, păpădia, ginsengul, urzicile, precum şi schinduf, trifoiul roşu şi menta.
Super suplimente– folosite judicios, suplimentele pot consolida echilibrul neuro transmiţătorilor. Spirulina este o sursă excepţională de tirozină, în timp ce uleiul de oregano promite găsirea unui echilibru liniştitor împotriva schimbărilor bruşte de dispoziţie şi pofte alimentare. Cacao crudă este un alt aliment extraordinar, care declanşează eliberarea dopaminei. Asiguraţi-vă că aveţi în corp suficiente vitamine B, C şi E, acid folic şi niacina. Mineralele precum magneziul şi zincul sunt de asemenea importante.
Şi nu uitaţi de stilul de viaţă, care poate face ca neurotransmiţătorii din creier să funcţioneze în mod optim. Exerciţiile uşoare de gimnastică, meditaţie şi yoga, toate contribuie la încurajarea unui spirit pozitiv şi luminos. Găsirea plăcerilor pe tot parcursul zilei promovează nivelurile sănătoase de dopamină.
Carmen Vraniţani