[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

“CU UN MĂR PE ZI, DOCTORUL DEPARTE-L ȚII”

mar_60796000

Știați că în lume există peste 7500 de soiuri de mere?
În țara noastră există aproape 60 de soiuri de mere recunoscute oficial, unele autohtone, altele din străinatate, dar cu rădăcini adânci în țara noastră.

În funcție de sezonul de coacere, merele pot fi de vară, de toamnă sau iarnă.
Originar din Europa de Est şi Asia, merele sunt fructe care rezistă extrem de mult, chiar şi în stare proaspătă, reuşind să-şi păstreze proprietăţile nutriţionale şi aromatice aproximativ patru luni, asta dacă este păstrat în condiţii optime, într-un loc răcoros şi întunecat.

Sunt o sursă excelentă de multivitamine – consumate cu tot cu coajă, merele pot să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii organismului, cum ar fi: vitaminele A şi C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic şi un nivel crescut de antioxidanţi.

Nutrientii din mere

Merele conțin o fibra numita pectina – considerata ca fiind cele mai redutabile arme impotriva colesterolului. Pe langa pectina, marul contine si flavonoizi, in special cvercitina, capabila sa impiedice oxidarea colesterolului.

Flavonoizii sunt aliatii femeilor in lupta cu problemele cauzate de o circulatie proasta (angiectazii, pete vasculare la nivelul gambelor si chiar varice, insuficienta venoasa).

Persoanele care au consumat regulat, zilnic, timp de 5 ani, mere si alte fructe cu un continut ridicat de flavonoizi, prezentau cu aproape 70% un risc mai scazut de deces coronarian si cu aproape 50% un risc mai scazut de patologie cardiaca si coronariana.

Fibrele continute in măr si coaja acestuia faciliteaza digestia, tranzitul intestinal, previn constipatia, hemoroizii, acumularea de toxine in organism.

Fibrele din coaja mărului
Un măr de mărime medie conţine 4,4 grame de fibre, cu tot cu coajă. Fără coajă, vei beneficia de doar 2,1 grame de fibre.
Merele ajută la problemele de respiraţie, doar dacă mănânci şi coaja
Elementul din măr responsabil cu îmbunătăţirea respiraţiei se numeşte „quercetină“ şi se regăseşte, în special, în coaja mărului. Oamenii care mănâncă peste cinci mere pe săptămână îşi îmbunătăţesc funcţionalitatea plămânilor mulţumită efectelor quercetinei, notează publicaţia „Health“.
Îmbunătăţirea memoriei
Quercetina îţi protejează şi memoria. Acest antioxidant pare să lupte împotriva distrugerii ţesuturilor cerebrale, fapt care este asociat cu boala Alzheimer sau alte boli degenerative, susţine un studiu efectuat pe şoareci în 2004.
Lupta cu cancerul
Anumite elemente din coaja merelor, numite „triterpenoide“ opresc dezvoltarea sau chiar „omoară celulele canceroase din culturile de laborator. În special, aceşti compuşi se concentrează pe celulele canceroase ale ficatului, colonului sau sânului, conform autorului cercetării.

Beneficii:

reduc colesterolul;
asigura un bun tranzit intestinal;
previn bolile cardiovasculare;
întăresc oasele;
previn ateroscleroza;
ajută organismul să înlature efectele poluării și ale fumului de țigară din plămâni;
conferă elasticitate și fermitate pielii;
au efect exfoliant pentru ten;
previn accidentele vasculare cerebrale;
mențin glicemia la nivel normal;
previn osteoporoza;
scad riscul formarii calculilor urinări;
inlatura obosela si starea de nervozitate;
protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete;
previn diareea si constipatia.