[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

CUFĂRUL BUNICII ÎN MODA INTERNAȚIONALĂ

 24 iunie 2015 sărbătorim ziua IEI țărănești, zi care coincide cu sărbătoarea Sânzienelor și a Sfântului Ioan de vară. 

Ia românească, până mai ieri uitată prin cuferele bunicilor, a ajuns din nou să fie la mare căutare. Frumos decorată cu motive tradiționale, de-a lungul timpului a devenit sursa de inspirație pentru numeroși artiști și creatori de modă.

RTEmagicC_ia-romaneasca-inpiratie-designeri-celebri.jpg

Ia este simbolul originii noastre, iar primul care a adus ia românească în atenţia întregii lumi a fost pictorul Henri Matisse, care a rămas în memoria publicului cu pictura “La blouse roumaine”. Deşi o bluză similară au şi sârbii, şi maghiarii, şi chiar slavii, ia este cunoscută în lume ca o piesă naţională românească.

Costumele populare românești, au luat cu asalt podiumurile internaționale, fiind o  sursă de inspirație pentru marile case de modă.

RTEmagicC_ia-romaneasca-inpiratie-designeri-celebri_1.jpg

În anul 1981, Yves Saint Laurent a urcat pe podium ia noastră. Creaţia a făcut înconjurul lumii şi a rămas o piesa iconică a mărcii Yves Saint Laurent.

RTEmagicC_ia-romaneasca-inpiratie-designeri-celebri_2.jpg

În anul 2000, Oscar dela Renta a introdus-o ia româneasca în colecţia lui haute-couture. 

 RTEmagicC_ia-romaneasca-inpiratie-designeri-celebri_3.jpg

În anul 2006, Jean Paul Gaultier a adus un omagiu bluzei tradiţionale româneşti. 

1437071

În anul 2011, Emilio Pucci a ridicat ia la adevărata ei valoare.

Dolcefw1213În colecția toamnă/iarnă 2012/2013, Dolce& Gabbana reinterpretează portul popular din zona Maramureşului, Oaşului şi Bucovinei.

regina-maria-a-romaniei-costum-popular-24

Regina Maria a României (1875 – 1938) a purtat cu mândrie costumul popular românesc. Pentru a-şi demonstra iubirea faţă de poporul căruia îi era regină, şi pentru că fusese fascinată de tradiţiile populare româneşti.
ghenea ie2

La Cannes 2015, Mădălina Ghenea a optat pentru o apariţie care aduce aminte de portul popular românesc. Bruneta a purtat o ie, căzută pe umeri, dar şi o fustă-pantalon, care aminteşte de o catrinţă.

Un proiect Made in Romania:

http://www.agerpres.ro/lifestyle/2015/06/19/anunt-proiect-editorial-ia-ieri-si-azi–15-19-48