Vara este asociata adesea cu zilele caniculare. În plus, căldura radiată de pavaj sau asfalt la orele amiezii, mijloacele de transport fără aer condiționat sau expunerea prelungită la soare sunt tot atâtea capcane termice cărora le cad victime în special cei care ignoră recomandările medicale.
Este important sa știm că expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune asupra organismului nostru. Pentru ca sănătatea dvs. sa se mențină la parametrii optimi, în caz de caniculă trebuie să încetați orice fel de activitate fizică îndelungată și odihniți-vă într-un loc răcoros dacă va resimțiți în urma expunerii la temperaturi ridicate. De altfel, evitați efectuarea unor eforturi fizice susținute în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime, în special în intervalul orar 12-16.
Când sunteți în exterior, purtați haine lejere,subțiri,deschise la culoare ,pălării și ochelari de soare.
Evitați băuturile ce conțin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice.
Pentru evitarea neplăcerilor cauzate de caniculă se impun măsuri de înlocuire a pierderilor organismului prin transpirație (a pierderilor de apa, sărurilor naturale și a vitaminelor) pentru refacerea condițiilor normale de funcționare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin consumarea zilnică, în perioada cu temperaturi extreme, a cel putin doi litri de lichide, care nu vor fi consumate prea reci pentru ca acestea se elimina înainte de a hidrata organismul.
De asemenea, se recomandă consumul unei cantități crescute de legume și fructe, care datorită rezervelor de apă, săruri minerale și vitaminele pe care le conțin, cedează apa sub forma de efect retard, asigură în mod constant și pe termen lung necesarul de lichid al organismului.
O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Iaurtul are, de exemplu, 89 procente apa şi până şi brânzeturile tari pot avea în compoziție 40% apă. În plus, specialiștii ne sfătuiesc să adăugăm pe lista alimentelor care aduc apă în organism şi cărnurile slabe sau ouăle.
Alimentele pot oferi, în medie, 20% din necesarul de apă zilnic şi pentru că stimulează consumul de lichide. Mai mult decât atât, alimentele au un aport de minerale, precum sodiu sau potasiu, care ajuta organismul să păstreze apa.
Dacă sunteți acasă este recomandat să nu utilizați ventilatoare dacă temperatura a depășit 32 grade, să reglați aerul condiționat la 5 grade sub temperatura ambientală și să evitați creșterea temperaturii având grijă să limitați utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a surselor de căldură, și să mențineți închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis.