[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Datini și colinde cântate la Roma de copiii români

Colindele sunt cântece speciale care, cântate în perioada de dinaintea Crăciunului, simbolizează prevestirea nașterii Domnului Iisus.

Parohia Ortodoxa Română ”SF. M. MC. NICHITA ROMANUL” din Monte Compatri, San Cesareo, este o parohie a cărei enoriași au venit în Italia cu datinile și tradițiile în valiză. Chiar așa este! La slujba de duminică, parohia era plină de copii. Toți frumoși, îmbrăcați în costume populare, au umplut încăperea bisericii cu râsetele lor și cu colindele care au umplut sufletele de frumos și de ”acasă” celor prezenți.

Nimic pe lume nu este mai frumos decât să vezi 50 de copii cântând colinde departe de casă! Alături de preotul parohiei, Cristian Țuțuroi, profesoara Valentina Popa a fost cea care a pregătit programul de colinde împreună cu năstrușnicii purtători de ie românească. Lângă altar, ca o mărturie a magiei Crăciunului, era brăduțul artificial confecționat de copii în perioada de dinaintea serbării, brăduț pe care l-au desenat și l-au ornamentat cu mânuțele lor. În toată magia sărbătorilor, adevăratele steluțe nu sunt cele care ornamentează și luminează peste tot ci copiii. Ei sunt adevăratul spirit al Crăciunului. Parohiile românești din Roma sunt un mijloc prin care comunitatea românească iți păstrează identitatea și tradițiile și prin intermediul lor transmit de foarte multe ori copiilor sentimentul de siguranță identitară și de păstrare a limbii române în viața lor.

Profesoara Valentina Popa (stânga) și familia ei

În realitate asta face profesoara Valentina Popa, care acum câțiva ani în urmă a început să predea voluntar copiilor români, limba română. De 3 ani, însă, o face oficial, ca profesor în cadrul LCCR (cursuri de limbă, cultură și civilizație românească) iar printre cei 150 de copii care frecventează cursurile, 40 sunt copii italieni sau care provin din căsătorii mixte. Unul din acestia este fiica Elianei Villa, consilier cultural la primaria Monte Compatri care a fost și invitat de onoare la eveniment. Cei 150 de copii sunt elevii profesoarei Valentina Popa în 3 școli: Liceul Clasic Lingvistic ”Emanuel Kant”. Institutul Tehnic Turistic ”Livia Bottardi” și Institutul Comprensiv ” Paolo Borsellino” Monte Compatri.

La sfârșitul spectacolului copii au primit cadouri. Ca o completare tematică fiecare copil a primit în dar și o carte în limba româna oferite de Ziarul Emigrantul și copiii Școlii Gimnaziale ”Gala Galaction” din Mangalia printr-o colectă cu donație specială pentru copiii români din Italia organizată de Maricica Săvulescu. Privind tabloul micilor colindători îi felicităm pe preotul Cristian Țuțuroi, profesoara Valentina Popa și pe toți părinții care, împreună, au reușit să confirme că… românii pleacă din România, dar nu și România din ei.

Doina Mustățea

Lasă un răspuns