[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

DE AZI ÎNCEPE POSTUL PAȘTELUI

postul pastelui

Azi, 23 februarie, începe Postul Paștelui pentru credincioșii creștin-ortodocși care se va termina pe 12 aprilie 

Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. 

La început n-au existat prescripții precise și obligatorii cu privire la timpul, durata și severitatea postului, dar cu vremea, autoritatea bisericească a stabilit prescripții și norme care reglementau timpul, durata și modul de a posti. Timp de 7 săptămâni, până la 12 aprilie, când vom sărbători Învierea, toţi cei care vor ţine post potrivit obiceiurilor creștin-ortodoxe vor trebui să renunţe la carne, lactate şi ouă. Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau sa fie botezași de Paști și să intre în biserică. Totuși, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru ca toti creștinii să sărbătorească Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Dezlegări


În Postul Paştelui există mai multe zile de dezlegări la vin, untdelemn şi la peşte. Acestea sunt:
Dezlegări la vin şi untdelemn: pe 24 februarie (când este „Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul”), pe 9 martie (Sfinţii 40 de mucenici), în joia canonului Mare, 24 şi 26 martie (înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri),
Dezlegări la peşte: pe 25 martie (de Bunavestire) şi pe 5 aprilie, de Florii.

Cine nu posteşte?

Postul negru din Postul Paştelui 2015 e total interzis copiilor, sunt de părere medicii şi specialiştii în nutriţie. Un copil nu trebuie să sufere de carenţe alimentare. El se află în dezvoltare, iar organismul său are alte nevoi faţă de organismul unui adult. Pentru copii, vitaminele, lipidele, glucidele, proteinele sunt esenţiale.

De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni şi care ţin post negru fără a consulta un medic o fac pe propria răspundere. Bolile cronice se pot agrava şi persoana poate chiar muri. De aceea, cei care suferă de diferite afecţiuni, copiii, bătrânii, femeile gravide sau cele care alăptează pot vorbi cu duhovnicul şi vor primi dezlegare la post. La fel pot proceda şi persoanele obosite, stresate sau care se află în convalescenţă.