[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

De ce boli suferă românii?

Ultimele statistici indică faptul că există boli la care românii par predispuși. În ultimii ani s-a înregistrat o frecvență ridicată a anumitor probleme de sănătate în țara noastră, schimbându-se considerabil cauzele deteriorării sănătăţii. În clasamentul celor mai bolnavi europeni, românii se situează pe unul dintre primele locuri. 

Aşadar, românii suferă de diabet, depresie, boli cardiovasculare, consumul de alcool şi droguri, tumori, cancer, obezitate. Conform cercetărilor reiese că depresia netratată este un factor major de risc pentru aceste boli cronice şi contribuie direct la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor. Mai multe studii medicale recente desfăşurate în rândul pacienţilor cu boli cronice au arătat că depresia influenţează negativ evoluţia acestor afecţiuni.

Depresia este tot mai prezentă în țara noastră, inclusiv în rândul adolescenților și copiilor. În februarie 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că depresia a devenit prima cauză de dizabilitate la nivel mondial, precizând totodată că între depresie şi sănătatea fizică există o relaţie de influenţare reciprocă.

Diabetul este considerat una dintre bolile secolului 21. În România, conform ultimelor studii, numărul pacienților ajunge la 1,7 milioane, iar numărul celor care suferă de prediabet și sunt predispuși să dezvolte boala în următorii ani, la 3 milioane.

România ocupă primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește rata mortalității, din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

Două milioane de români sunt alcoolici şi riscă nu mai puţin de 60 de boli. Suntem primii în Europa într-un nedorit clasament al femeilor ucise în urma consumului excesiv de alcool. La segmentul barbați, ocupăm locul al treilea.

Conform studiului tumorile sunt ucigaşul numărul doi în România, cu peste 1.500 de decese la suta de mii de locuitori.

Cel mai recent raport realizat de Institutul Naţional de Statistică a arătat că România are cele mai scăzute rate ale obezității din Europa, cu un procent de 9,4 adulți supraponderali, dar cifrele cresc și în țara noastră, de la un an, la altul.

Potrivit unui studiu realizat de GfK România, 70% dintre pacienții bolnavi de cancer se prezintă târziu la medic, boala fiind diagnosticată în stadii foarte avansate. În fiecare an, în țara noastră, sunt diagnosticate mai mult de 80.000 de cazuri noi, cele mai frecvente forme ale bolii fiind cancerul mamar, cancerul pulmonar, cel de piele, colorectal și de prostată.

Speranţa de viaţă a românilor este în creştere faţă de anii trecuţi, dar diferenţa pe sexe se menţine, femeile având o durată medie de viaţă mai mare cu şapte ani decât bărbaţii.