[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

De ce este mai avantajos cardul european de sănătate față de asigurarea privată?

Românii care intenţionează să călătorească în afara ţării solicită cardul european de sănătate, care le permite să beneficieze de asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţă pe teritoriul Uniunii Europene, informează Adevărul.

Cardul european poate fi deţinut de toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, câtă vreme aceştia fac dovada achitării la zi a contribuţiei la Sănătate. El acoperă strict urgenţele ivite în afara ţării.

Cardul european de sănătate față de asigurarea privată are avantajul că tratamentul în urgenţă este gratuit, de la ortopedie la cardiologie, tranzacţiile urmând a fi făcute direct între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi autoritatea similară din celălalt stat implicat în acest proces.

Cei ce doresc să obțină documentul trebuie să depună, în scris, către casa de asigurări de care aparţine, o solicitare la care anexează o copie a cărţii de identitate sau a certificatului de naştere. Asiguratul trebuie să facă dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani.

Documentele pot fi trimise prin poştă sau prin curier. Ulterior, asiguratul intră în posesia cardului în termen de şapte zile de la data înregistrării în sistem a cererii, el nefiind obligat să achite vreo sumă la eliberarea documentului electronic. Asta pentru că atât costul de producţie cât şi cel de distribuire a cardului european de sănătate sunt suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).

Cardul european versus asigurarea privată de sănătate

O parte din români optează pentru asigurarea privată de sănătate şi nu pentru cardul european atunci când pleacă în străinătate. Spre deosebire de cardul european, asigurarea de sănătate privată le dă posibilitatea posesorilor să aleagă orice spital sau orice clinică privată sau publică din statul în care s-au deplasat. Diferenţa este că posesorul trebuie să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.

Lasă un răspuns