Nu reușești să te gâdili singur? Chiar dacă încerci de nenumărate ori? Este ciudat însă cum o simplă atingere a altcuiva te face să te tăvălești pe jos de râs.
De ce se întâmplă așa?
Conform cercetătorului Sarah-Jayne Blakemore, de la Universitatea din Londra, două părți ale creierului sunt responsabile de felul în care procesezi gâdilatul: cortexul somatosenzorial, care este responsabil de perceperea atingerii, și cortexul cingular anterior, care procesează plăcerea, potrivit playtech.ro
Atunci când altcineva te atinge, nu ai informaţii dacă va continua ori vor fi modificări în modul în care o face. Atunci când te gâdili singur, nu este niciun element de surpriză. Teste recente arată că percepţia propriei atingeri are o prioritate scăzută pentru creier, acesta înţelegând foarte bine diferenţa dintre „altul” şi „eu” când e vorba de atingere, ceea ce defineşte, finalmente, şi reacţia cerebrală.
Conform cercetătorului Sarah-Jayne Blakemore, de la Universitatea din Londra, două părți ale creierului sunt responsabile de felul în care procesezi gâdilatul: cortexul somatosenzorial, care este responsabil de perceperea atingerii, și cortexul cingular anterior, care procesează plăcerea.
Un alt lucru interesant când vine vorba de gâdilat este că el te determină să râzi, ca și cum ai auzit cea mai bună glumă, deși îți displace foarte mult senzația. Acest lucru se întâmplă pentru că atât glumele, cât și gâdilatul declanșează aceeași zonă a creierului, numită operculul rolandic (o zonă responsabilă de reacțiile vocale și emoționale).