[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

De ce tinerii continuă să fugă masiv din România deşi economia creşte, băncile dau împrumuturi pentru case, companiile caută angajaţi, salariile cresc, iar mari proiecte de investiţii sunt anunţate săptămânal?

               

         O întrebare pe care și-o pune cotidianul de specialitate, zf.ro și pe care ne-o punem și noi deseori? De ce?

                Pur și simplu, dincolo de creșterea economică anunțată cu surle și trâmbițe pe toate canalele de către cucuveaua agramată din fruntea Guvernului, de către alți politicieni lipsiți voit de simțul realității, tinerii dar și cei mai puțin tineri continuă să plece. Să fugă de tâlhăria cotidiană, de birocrația excesivă, de stresul unei administrații incapabile, cu picioare de lut, de mizeriile acestora, de șicanele și ipocrizia fiscului, de mânăriile politicii care promovează șarlatani, agramați, analfabeți oportuniști, care au făcut din nepotism politică de stat.

                Pleacă tinerii pentru că aceștia își dau seama mai repede de situația gri, fără ieșire, se informează rapid în limbi străine cunoscute despre unde e mai bine, tot informația fiind cea datorită căriea nu mai pot fi ușor de păcălit. 

        Tinerii, din lipsa unor obligații care nu apar decât după întemeierea familiei.

        Tinerii, pentru că cei de vârsta a doua, sau chiar a treia, au plecat demult, în mare parte, cei nehotărâți sau increduli făcând-o acum însă încet-încet, în număr din ce în ce mai mare. Oameni, bărbați și femei trecuți de 50 de ani, continuă la rândul lor să ia calea străinătății pentru că, efectiv, nici pensiile, dar nici salariile crescute cu „emfază” de politica olguțistă nu asigură nici pe departe traiul necesar, mai scump de patru-cinci ori decât cel din țările civilizate.

                Tinerii pentru că sunt mult mai mobili, mai „iuți la mânie”, mai dornici să-și creeze un viitor după standarde alese și nu după cioflingăreala pesedistă.

                Tinerii, pentru că sunt conștienți că pot și că medaliile și concursurile câștigate după multă învățătură nu le vor folosi la nimic în țara unde proștii și aanalfabeții au șanse în locurile de muncă bune.

                Cu toate acestea, lichelele cocoțate sus nu văd sau nu vor să vadă realitatea, golirea continuă a țării, continuând să prostească pe cei rămași sau cei agățați de ei într-o încrâncenare care nu va duce la nimic bun.

 

Cristi Merchea

Vă redăm mai jos o parte a materialului din zf.ro

Vestea bună: Pentru prima dată în ultimii 20 de ani numărul de salariaţi îl va egala pe cel al pensionarilor, punctul de întâlnire fiind undeva la 5 milioane de persoane.

Numărul de pensionari a scăzut de la 5,5 milioane în 2008, la 5 milioane în 2018, în timp ce numărul de salariaţi a crescut de la 4,7 milioane în 2008, trecând printr-un minim de 4 milioane în ianuarie 2011, la 5 milioane în 2018, să sperăm. (În iunie 2018, România avea 4,94 milioane de persoane salariate).

Vestea proastă: Bucureştiul, Clujul şi Timişul au făcut trei sferturi din totalul celor 320.000 de noi angajări din ultimii zece ani, în timp ce 17 judeţe au pierdut aproape 67.000 de joburi.

Bucureştiul a reuşit să îşi majoreze numărul de salariaţi cu 112.000, între iunie 2009 şi iunie 2018, Ilfovul a avut un plus de 51.000, Clujul a câştigat 43.000, Timiş – 35.000, iar Braşov – 22.000.

La polul opus, Hundeoara a pierdut 13.000 de salariaţi în acelaşi interval, Bacău – 7.700, Galaţi – 7.100, Brăila – 6.700 (judeţ care l-a dat pe premierul Mihai Tudose).

Care este rezultatul dintre cele două veşti: România a pierdut în 2017, doar din migraţie, echivalentul unui oraş precum Oneşti sau Slobozia, spune profesorul Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.

Deşi am avut an de creştere economică, intensitatea plecărilor din România a crescut în 2017 prin comparaţie cu anii anteriori. Anul trecut din România au emigrat aproape 220.000 de persoane, iar în ţară au intrat 166.000 de persoane, rezultatul fiind un minus de 53.000 de locuitori.

Cea mai mare problemă este că jumătate din cei care au plecat, din 220.000, sunt tineri între 15 şi 34 de ani, adică cea mai bună forţă de muncă şi viitorul României.

În ciuda succeselor economice cu care se laudă guvernanţii,

Continuare pe:
https://www.zf.ro

 

Lasă un răspuns