[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

De la 1 martie lichidarea (TFR) anticipată în ”busta paga” în Italia

tfr2

De la 1 martie 2015 românii angajați în Italia de cel puțin 6 luni pot cere TFR (lichidarea) anticipat

de Anna Balea / Migreat

 

Începând cu 1 martie 2015, intră în vigoare experimentul Qu.I.R, sigla ce indică cota TFR-ului ( lichidarea) drept parte integrativă a remunerației. Cu alte cuvinte, muncitorul va putea, făcând o cerere către angajator, să primească în mod anticipat cota TFR-ului (lichidarea) direct în busta paga, după cum prevede Legea de Stabilitate 2015.

Așadar, din 1 martie, orice muncitor din sectorul privat în serviciu de cel puțin 6 luni, va putea decide în orice moment pentru Qu.I.R, însă doar până în 30 iunie 2018, dată în care această fereastră se va închide, și nu se va mai putea intoarce înapoi. Adică, pentru cei care vor alege această opțiune, de a primi cotele de lichidare în busta paga, cotele nu vor mai fi retrase în scopul lichidării și nu vor mai putea fi alocate fondului de pensii.

Qu.I.R – va fi impozitat în funcție de ratele impozitului pe venit IRPEF: pentru acest lucru, în comparație cu beneficiile fiscale ale plății compensatorii, această operațiune va fi mai puțin eficientă pentru mentru veniturile medii și mari.

TFR-ul în busta paga, va afecta însă deducerile pentru angajați sau persoanele din grija acestora, dar aceleași acțiuni nu vor fi luate în considerare în calculul venitului total pentru acordarea bonusului de 80 de euro pentru angajați, și nici în cel privind pensiile.

Un tabel cu calcule impozit si lichidare
Câteva calcule ale TFR-ului în busta paga. Credit:oggi.it

Odată ce formularul Qu.I.R vine dat angajatorului, TFR-ul va fi lichidat direct în busta paga începând cu luna succesivă celei în care s-a depus cererea, asta în companiile cu peste 50 de angajați, sau după 3 luni de la efectuarea cererii, în cele care au mai puțin de 50 de angajați.

Un tabel cu marirea salariul in functie de TFR
Cu cât se mărește salariul dacă se adaugă TFR-ul? 

Nu vor putea face acest experiment al TFR-ului în „busta paga”: muncitorii în casă (domestici), cei din sectorul agricol, cei care lucrează în companii pe punct de faliment sau restructurare a debitelor. Excluși și angajații companiilor care se află în ,,cassa integrazione straordinaria’’.

Publicat initial pe
Migreat/Romani/TFR
https://www.migreat.it/ro/rom%C3%A2ni/milano/%C8%99tiri/tfr-in-busta-paga-n4209