Vinetele pot fi preparate într-o multitudine de feluri. De data aceasta vă prezint o rețetă pentru a le conserva și consuma iarna drept garnitură sau aperitiv.
Ingrediente
1 Kg de vinete
1/2 l de ulei de măsline
1/2 l oțet de mere (sau din vin)
1 cățel de usturoi
o mână de origano, pătrunjel sau alte mirodenii după gust și plăcere
1 ardei iute
sare
Pregătire
Alegeți vinetele, de preferat fără semințe. Curățați-le de coajă, după care le tăiați felii de 4-5 mm grosime pe lungul lor. Puneți-le într-o strecurătoare mare în felul următor: un rând de felii, un rând de sare grunjoasă, alt rând de felii de vinete, sare deasupra… făcând cu toate la fel. Puneți o greutate dasupra lor și lăsați-le așa de seara până dimineața, circa 8-12 ore.
Scoateți-le și spălați-le bine în apă până ce eliminați toată sarea după care le așeați într-un prosop de bumbac sau cârpă de bucătărie curată și le stoarceți bine. Tăiațile „coade”, fâșii adică, tot de 5-6 mm grosime, ca în imaginea alăturată.
Pregătiți un vas, oală, în care puneți 2/3 oțet și 1/3 apă și aduceți-o la stadiul de fierbere. Aruncați vinetele „coade” stoarse aici odată ce apa a început să fiarbă și țineți-le la fiert circa 5-6 minute.
Odată scoase, stoarceți-le din nou și puneți-le pe un prosop, fund sau o suprafață unde să stea la aer 5-6 ore (în funcție și de temperatură), până ce se usucă. Odată uscate, așezați-le în borcanele pe care în prealabil le-ați spălat și uscat în cuptor, la 180 grade, timp de 15-20 minute.
În acest timp, sau, cel a mai bine de seara, pregătiți uleiul de măsline cu usturoul tăiat mărunt, ardeiul iute la fel mărunțit și mirodeniile. Vărsați în borcane în timp ce apăsați vinetele tăiate coade pentru a scoate aerul. Uleiul să acopere bine totul și închideți cu capac.
Depozitați borcanele în ambiente uscate și întunecoase.
Poftă bună și nu uitați, pe pagina noastră veți găsi rețete delicioase!
Nicoleta Merchea
NB.
În loc de origano sau pătrunjel puteți foarte bine folosi 6-7 frunze de mentă.
Tot rețete bune: http://www.emigrantul.it/retete-de-toamna-vinete-coapte-la-gratar-conservate-in-ulei/