[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Delictul de a cere salariul

 toma romulus sinca2Un tânăr muncitor român a fost bătut de angajator pentru că și-a cerut salariul.

Zi de proteste ieri la Marino, o localitate de lângă Roma. Protagoniști, românii din localitate în frunte cu Mihai Muntean, secretarul Partidului Identitatea Românească și reprezentantul acestuia în teritoriu, Toma Romulus Sinca. La inițiativa acestora și plecând de la cele întâmplace cu câteva zile înainte, românii s-au adunat în centrul localității, sub Palatul Colonna, pentru a protesta împotriva violenței la locul de muncă.

toma romulus sinca4
Costinel (stânga) dând mâna cu Romulus Toma Sinca

Motivul, nu singurul, este agresiunea fizică suportată de un tânăr muncitor român, angajat în regulă: Costinel Berdei. Acesta este ”vinovat” că și-a cerut salariul pentru munca prestată corect.

La protest au participat mulți români din localitate, comunitatea de aici fiind foarte numeroasă. Acesta s-a desfățurat cât se poate de pacific, ordonat, responsabilii luând cuvântul și acuzând metodele medievale și barbare la care a recurs angajatorul. Costinel a povestit celor prezenți cum au decurs lucrurile iar cei din partid i-au asigurat consultanța și sprijinul legal.

Sclav pe 35€/noapte și restul palme și pumni

Originar din Panciu, județul Vrancea, 24 de ani, Costinel a ajuns în Italia acum șase ani și a luat viața de la zero muncind. De circa patru ani lucrează la brutăria ”Zoffoli Franco” făcând tot ce i se cere, ultimul an fiind ca angajat în regulă. Aceasta doar parțial pentru că, deși cu un contract de 5 ore de muncă, de după amiaza de la 14-15 și până seara la 19-20, Costinel muncește în realitate 7 ziledin 7 de la 17 la 2-3 dimineața pe un salariu de 35 de eruo pe zi (de fapt pe noapte). Nu sporuri, nu concedii, nu alte drepturi. Nu le cere cu toate că înainte muncea pe mult mai puțin, ne povestește el zâmbind. Pe cât mai puțin, ne întrebăm noi!?

Tot  zâmbind ne spune și cum patronul  i-a dat o palmă degeaba, acuzându-l că a luat un furgon pe care nu-l condusese, mai ales că permis nu are.  ”Am trecut cu vederea palma aceea” ne spune și mi-am  reluat munca fără să mă mai gândesc, în speranța că fusese un accident, o scăpare la nervi. Numai că, în aceeași seară, la cererea făcută patronului de a-i da un rest de 50 de euro, acesta l-a apucat de gât trăgându-i cu furie palme și pumni până ce nu a mai știut de el. Angajatorul l-a bătut în așa fel încât Costinel a avut nevoie de internare și îngrijiri câteva zile la spitalul din Frascati. A ieșit dar încă are  problemede respirație, de concentrare și frica de a merge la muncă.

Sclavagism modern

Pe vreme de criză românii dar și italienii acceptă munci de tot felul pe bani tot mai puțini. Dar românii acceptă prea puțini și, pe deasupra, și îngreunați de povara umilinței, a pedepselor fizice ca pe timpul sclavagismului. Sclavi în ”Epoca de aur”, sclavi în democrație, sclavi și în Occident. Se pare că destinul nu ne surâde și ”luminița de la capătul tunelului” nu se arată pentru majoritatea celor care vor să muncească cinstit. Munca este o formă de exploatare și rămâne ca atare iar 35 de euro nu ar accepta un tânăr italian pentru o muncă extenuantă de noapte, ornată cu palme și pumni din belșug.

Costinel nu a depus încă plângere dar nici  autoritățile nu s-au sesizat.

 

C.M.