[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Departamentul Consular în vizită la românii din Italia

sala 2

Campania de informare a Departamentului Consular din cadrul MAE a început luni, 16 februarie, la Academia Română din Roma.

Echipa condusă de Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular și directorul Radu Florea,  alături de ambasadorul României la Roma, ES Dana Manuela Constantinescu . Sala de spectacole a Academiei a fost plină cu reprezentanți ai românilor din diferite zone ale Italiei (Arezzo, Villafranca di Verona, Salerno, Napoli, Sardegna,Roma și regiunea Lazio etc) nelipsind reprezentanții misiunilor diplomatice din celelalte orașe ale Italiei: consulul general de la Milano, George Bologan, consulul general de la Trieste Cosmin Dumitrescu, consulul general de la Torino Tiberiu Dinu, de la consulate din Roma, Catania si Bologna.

Această întâlnire, a arătat ambasadorul Dana Constantinescu, este prima de acest fel și face parte dintr-o mai amplă campanie demarată de MAE de informare a cetățenilro români aflați peste hotare.

sala

Bogdan Stănescu, directorul general al departamentului Consular, a continuat spunând audienței că MAE a derulat încă din 2012 un proces de modernizare a serviciilor consulare pentru românii aflați peste hotare care reprezintă 20% din populația României. O serie de proiecte s-au derulat și anul trecut, dar marea parte a acestora urmează de acum înainte. Întâlnirile cu reprezentanții români din diaspora vor continua în Spania, Franța, Germania, Austria, Irlanda și Marea Britanie, Norvegia și alte state unde prezența românească este mare.

S-a plecat de la faptul că în ultimii ani există o discrepanță între activitatea MAE și percepția reală a acesteia, motiv pentru care acest dialog deschis cu cetățenii români de peste hotare are ca rol tocmai o informare directă, corectă și eficientă asupra activității acestui departament.

Directorul Bogdan Ștefănescu a vorbit despre strategia acestui program de modernizare și efienticizare a serviciilor consulare, realizat din fonduri europene (50 milioane euro) care prevede câteva linii importante: modernizarea prin informatizare, extinderea rețelei consulare și reducerea taxelor consulare. E-Cons (Sistemul Informatic Integrat Consular) este un complex de sisteme care permite o mai ușoară accesare a informațiilor pentru obținerea vizelor, a documentelor de călătorie, pentru a contacta mai ușor și a găsi informații despre cetățenii din străinătate, a controla activitatea consulatelor din întreaga lume, a verifica și rezolva mai rapid doleanțele cetățenilro etc.

e cons

O serie de participanți la întâlnire a ridicat probleme cu care se confruntă cei aflați în Italia. Radu Nicolae, (România TV) a pus problema societăților de muncă interinală care trimit cetățenii români la lucru în Italia cu contracte derizorii, fără garanții, de multe ori fără acoperire. S-au pus problema morților români din frigiderele morgilor italiene, mult discutatele cifre astronomice care nici pe departe nu se pot regăsi în realitate, din datele pe care MAE le are. Sutele de morți s-au dovetit (cu date reale) a fi doar câțiva, și aceștia cu motive bine documentate.

Cătălin Mustățea, consilier comunal la primăria din Villafranca de Verona, a venit cu mandat din partea primăriei pentru a oferi un spațiu gratuit pentru un consulat itinerant, dată fiind distanța foarte mare pe care cei din zonă trebuie să o facă până la consulatul din Trieste. Consulul general din Trieste a arătat că anumite probleme au fost rezolvate și că la această misiune timpul de așteptare nu este mai mare de 2 ore, pentru anumite documente (pașapoarte) nu se mai fac două drumuri, ele fiind trimise la domiciliul solicitantului și că sau s-au asigurat servicii la domiciliu pentru cei bolnavi, izolați sau cei din închisori.

laviniu

Lipsa consulatelor în sudul Italiei sau în Sardenia, probleme acute pentru românii rezidenți acolo, au primit răspunsuyri vagi de la conducerea departamentului consular, ”viitorul” preconizat de aceasta nefiind clar.

Dincolo de problematicile la subiect, românii au venit și cu chestiuni din cele mai diferite, legate de școală, de imposibilitatea educării copiilor în limba și cultura română, de dezinteresul părinților în a vorbi cu copiii lor în românește, de cazuri sociale care nu au obținut sprijinul ambasadei noastre, despre imaginea proastă a românilor din Peninsulă sau momentul alegerilor prezidențiale în care oamenii au stat ăn ploaie ore întregi;

Discuțiile dintre conducerea departamentului Consular și reprezentanții românilor au fost constructive, pe alocuri aprinse, mulți dintre românii prezenți înțelegând importanța muncii depuse de MAE în sprijinul lor dar nu și motivele pentru care trebuie să stea în continuare emigrați, ascultând de sume impresionante alocate proiectelor care nici pe departe nu îi încurajează să se întoarcă acasă.

Cristi Merchea

pagina facebook a departamentului:

www.facebook.com/pages/Departamentul-Consular-MAE-Romania