[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Dezvelită la Florența o placă ce amintește de ultimii ani ai lui Al. Ioan Cuza aici

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, la Porta Romana (Florența), lângă vila în care a locuit Alexandru Ioan Cuza ultimii săi ani din viață, a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată domnitorului român.

Prezenți la eveniment ambasadorul României în Italia, ES George Gabriel Bologan, ambasadorul României la Sfântul Scaun, ES Petru Zapârțan, consulul general al României de la misiunea din Bologna, Daniela Dobre, primarul orașului Florența, Dario Nardella, asesorul pe toponimie, Andrea Vannucci, profesorul Fabio Bertini de la Comitato Fiorentino per il Risorgimento, Alexandru Ioan Cuza, moștenitorul cu același nume al domnitorului, reprezentanți ai Asociației Alter.Nativa, cea care a donat placa, alte oficialități italiene, români rezidenți în localitate.

“Poziționarea unei plăci comemorative acolo unde prințul Alexandru Ioan Cuza a trăit are o semnificație specială pentru comunitatea română care trăiește la Florența și pentru orașul nostru care l-a primit”, a spus asesorul Vannucci referindu-se la evenimentele care au celebrat marea Unire.

Placa și monumentul au fost realizate prin contribuția bănească a Episcopiei Ortodoxe Române în Toscana și are următorul mesaj scris:

„În această vilă, din 1870 a trăit ultimiii săi ani prințul Alexandru Ioan Cuza, făuritorul unirii dintre Moldova și Valahia, părinte al României moderne și bun prieten al cauzei naționale italiene”.

Ambasadorul României ES George Bologan (stânga) alături de primarul Florenței

Dimineață  ambasadorul României în Italia a avut o întrevedere, în Sala Clemete VII sin Palatul Vechi, cu primarul Nardella și alți funcționari ai primăriei unde s-au discutat proiecte de înfăptuit împreună.

Foto: 055firenze.it

Video:

Lasă un răspuns