[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Diaspora, prioritate națională în 2018, Anul Centenarului”

Exportatorii români şi Diaspora, de ţinut în braţe în 2018, merităm în egală măsură, ca cetăţeni, antreprenori, proprietari de capital, să gândim macro în priorităţi globale care influenţează, de fapt, viaţa noastră de zi cu zi, avuţia, credibilitatea şi libertatea economică.

„Diaspora, prioritate naţională în 2018, Anul Centenarului” ar putea fi numele proiectului fanion care să comunice cu românii din Diaspora. România se numără printre ţările care exportă personal calificat, iar primii oameni care aleg să părăsească ţara sunt specialiştii din domenii precum cercetare, medicină şi IT&C. Prin implicarea mea în proiectul de repatriere RePatriot, mi-am dat seama că motivele principale pentru care oamenii buni pleacă din România nu sunt de natură financiară, cel mai des invocate explicaţii fiind corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională sau avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale.
 

În sens invers, cred că un proiect naţional de tipul celui iniţiat de administraţia irlandeză în 2018 (utilizarea tehnologiei pentru a conecta Diaspora cu ţara, scheme de sprijin pentru cei care se întorc, reducerea birocraţiei, etc) ar creşte încrederea românilor de peste graniţă.

Toate acţiunile şi proiectele bine implementate în 2018 pot fi continuate în 2019, când România va exercita Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru de anul viitor. O ocazie perfectă de a arăta întregii Europe cine suntem, dar mai ales unde vrem să ajungem, astfel încât «inovarea prin antreprenoriat şi investiţii străine» ar trebui să fie proiectul fanion al României în 2019. Obiectivele sunt concrete: creşterea ecosistemului de start-up-uri şi scale-up din România şi atragerea unui număr cât mai mare de investitori străini, adică zeci de mii de locuri de muncă.
Claudiu Vrînceanu

Citește tot articolul: adevărul

Lasă un răspuns