[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Diaspora umilită: 4 deputați și 2 senatori pentru românii din Diaspora

Românii din strainatate vor fi reprezentați în viitorul Parlament de un număr mic de aleși: 4 deputați și 2 senatori, în urma votului din Camera Deputatilor.

images (8)

Cu toate că PNL a propus miercuri dublarea numărului de aleși care să reprezinte diaspora în Parlamentul României,  propunerea a fost respinsă de plen la o diferență de un vot.

A le repartiza celor aproximativ 3 milioane de români aflați în afara granițelor țării doar 4 deputați, adică o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români și 1 senator la 1,5 milioane, în conditiile în care în tară, norma de reprezentare e de zece ori mai mică, de un deputat la 73.000 de locuitori, este o bătaie de joc. Votul de ieri al PSD înseamnă o nouă sfidare la adresa celor care în noiembrie 2014 au stat la cozi infernale pentru dreptul la vot, o sfidare care a escaladat cu incalificabilele jigniri ale fostului ministru al transporturilor, precum și cu refuzul îndârjit de a promova legea votul prin corespondență”, arată acesta printr-un comunicat de presă.
aurelian-mihai-21-660x330
Pe această temă, am primit și un comunicat de la deputatul de diaspora Aurelian Mihai.
Potrivit votului de ieri din Camera Deputatilor, cetatenii romani din strainatate vor fi reprezentati in urmatorul Legislativ  de catre doi senatori si patru deputati alesi pentru circumscriptia 43 diaspora.Modificarile care urmau a fi aduse dupa ce am sustinut amendamentul depus de grupul parlamentar al PNL pentru dublarea numarului de reprezentanti ai diasporei in Parlament de la 6 la 12, aveau ca scop cautarea unui sprijin in viitorul Parlament in beneficiul initiativelor legislative privind situatia romanilor care traiesc in afara tarii avand in vedere disproportionalitatea existenta.

Asa cum am amintit ieri de la pupitrul Camerei Deputatilor, numai in colegiul Europa de Vest pe care il reprezint traiesc peste 20% din cetatenii Romaniei, insa in totalul de aproximativ 400 de deputati, reprezentam prin prezenta celor patru colegi decat 1% dintre cetatenii diasporei. Ce sanse poate avea aceasta masa a romanilor din afara tarii in a cauta sprijin cand sansele de purta discutii pe marginea proiectelor de lege se limiteaza in numeroase ocazii la aceasta masura procentuala a reprezentativitatii?

Acceptarea si votarea amendamentului la Anexa 1 a Legii alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor ar fi dat o alta relevanta inclusive termenului de intelegere a democratiei in Romania.

Trecand peste tentativa presedintelui Camerei Deputatilor de a-mi obstructiona dreptul constitutional in sustinerea acestui amendament cat si de a nu permite desfasurarea votului dupa luarea de cuvant si apelul catre colegii deputati, am incercat explicarea cat mai corecta a demersului legislativ asigurand audienta in privinta procesului de intelegere a rolului democratic si constient prin aportul  constant al cetatenilor romani fara de Romania exprimand foarte clar faptul ca “nimeni nu va ramane dator Parlamentului” in sprijinul asumarii si votarii acestui amendament adus legii.

servicii geta procuri

Votul concretizat ieri in Parlament a arata la modul urmator: 114 pentru, 113 impotriva si 2 abtineri, avand in vedere faptul ca au existat patru colegi care au anuntat de la microfonul Camerei Deputatilor lipsa contabilizarii voturilor dumnealor, demonstreaza inca o data modul in care este tratata Romania. PNL va solicita o ancheta in acest sens, ale carei rezultate vor demonstra ceea ce s-a petrecut ieri in sala de plen.

Toate aceste incidente nu fac altceva decat sa ma motiveze in a milita in continuare cu si mai multa forta in schimbarea peisajului legislative in favoarea cetatenilor pe care ii reprezint, insistand si mai vehement pentru atingerea scopurilor politice pe care le-am avut inca inainte de inceperea mandatului de deputat:

-aducerea in atentia Guvernului a programelor  serioase, incurajatoare pentru determinarea romanilor sa se intoarca acasa

-continuarea reducerii taxelor consulare

-servicii consulare de inalta calitate

-repatrierea in tara de origine a cetatenilor celor decedati in strainatate

-programe guvernamentale incurajatoare pentru determinarea romanilor pentru revenirea acasa

-proiecte de lege in sprijinul educatiei si afirmarii identitatii romanesti in afara granitelor tarii etc.

Nu in ultimul rand aduc multumiri totusi coelgilor deputati care au votat pentru sustinerea propunerii PNL in sensul explicat mai sus cat si celor care sustin in cadrul comisiilor parlamentare sau la votul final toate initiativele legislative vizand beneficiul romanilor din afara Romaniei.