Ample cercetări în ultimii zece ani continuă să demostreze o reducere a riscului de a dezvolta boli cronice pentru cei care urmează o dietă predominant în stil vegetarian. În lucrările de cercetare anterioare, oamenii de ştiinţă au arătat efectele celor care urmează o dietă vegetariană, efecte care au dus la o reducere semnificativă a riscului de dezvoltare a multor boli cronice, inclusiv hipertensiune, sindrom metabolic, diabet și boală cardiacă ischemică. În urma raportului rezultatelor unui studiu în revista JAMA Internal Medicine, o echipă de cercetare de la Universitatea din California de la Loma Linda, a constatat într-un nou studiu desfăşurat pe 70.000 de oameni, că cei care urmează dietele vegetariene au prezentat rate de deces mai mici în comparație cu cei care consumă carne. Autorul studiului, Dr. Michael Orlich a comentat „Cred că acest lucru se adaugă la dovezile care arată posibilul efect benefic al dietelor vegetariene în prevenirea bolilor cronice și îmbunătățirea longevităţii.”
Limitarea surselor de carne scade riscul de boli de inimă şi cancer
Studiul a evaluat cauza mortalităţii, cauza specifică într-un grup de 73.308 bărbați și femei. Echipa a analizat jurnalele de diete unde participanţii utilizează un chestionar, ei fiind împărţiţi în cinci grupe: nonvegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian (include fructe de mare), lacto-ovo-vegetarian (include lactate și produse din ouă) și vegan (exclude toate produsele de origine animală). Cercetătorii au remarcat faptul că vegetarienii tind să nu îşi arate vârsta, demonstrând cu 10 ani mai puţin decât vârsta declarată în acte. În plus, acest grup tinde să se menţină în formă, bea mai puţin alcool, fumează mai puțin și practică exerciţii fizice.
De-a lungul perioadei de studiu de șase ani, 2570 participanții au decedat. Ca urmare a analizei, concluziile au arătat că șapte din fiecare 1000 de non-vegetarieni a decedat în fiecare an, comparativ cu cinci din 1.000 vegetarieni participanți. Vegetarienii au avut cu 12 la sută mai puţin şansa de a deceda în timpul perioadei de studiu. Rezultatele au fost mai pronunțate la bărbați decât la femei și pentru că bărbații vegetarieni au avut reduceri vizibile de mortalitate, boli de inimă. Cu toate acestea femeile nu au avut nici o reducere semnificativă a riscului în aceste categorii.
Liderii echipei au concluzionat „, deși experţii în nutriţie poate nu sunt de acord cu privire la un echilibru optim de macronutrienti în dieta ideală, aproape toţi au căzut de acord că dieta ar trebui să limiteze adaosul de zahăr și băuturi dulci, cereale rafinate, şi cantităţi mari de grăsimi săturate şi trans.” Dezbaterea cu privire la importanța consumului de carne va continua, unii nutriționiști susțin în continuare că mici cantități de carne sunt necesare pentru o sănătate optimă, ţinând cont de rădăcinile noastre paleolitic alimentare. O serie de studii evidențiază evitarea cărnii prelucrate și a metodelor de gătit la temperaturi ridicate, pentru a evita boli de inimă şi riscul de cancer. Nu poate fi nici o îndoială că limitarea cărnii, în special a cărnii roșie, şi înlocuirea acesteia cu legume, nuci, semințe furnizează baza nutriţională principală în prevenirea bolilor.
Carmen Vraniţani