[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Din momentul ăsta construim” la Soveja

      „Din momentul ăsta construim”.
      Aceasta a fost una din ultimele afirmații ale lui Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) cu care delegația Primăriei Soveja, condusă de primarul Ionuț Filimon, a avut astăzi o întâlnire la București.
      La întâlnire a participat și noul director CSDR, Naroși Ioan Leo, precum și viceprimarul Gelu Median.
      Echipa Primăriei Soveja a venit hotărâtă să taie nodul gordian și să rezolve o dată pentru totdeauna spinoasa problemă a fostei stațiuni balneoclimaterice. O chestiune tergiversată ani și ani, încurcată din cauza chestiunilor de proprietate a clădirilor (acestea aparțin SIND România dar sunt gestionate de CSDR) și terenul din stațiune, în proprietatea CJ Vrancea, motiv invocat de cei de la sindicate drept cauză în imposibilitatea lor de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare.
       🔹Cei de la CSDR au reiterat faptul că nu au găsit înțelegere nici din partea fostei conduceri a CJ Vrancea și nici din partea fostului primar care a promis fără jenă orice dar nu a respectat nimic. Mai mult, un lung șir de procese a contribuit la delăsarea, abandonul și degradarea stațiunii, unul dintre ele aflat încă pe rol.
       🔹Au urmat discuții aprinse, în contradictoriu și, de ce nu, așa cum se întâmplă la masa negocierilor, combative, care au ajuns într-un final la un acord de principiu. Cei din echipa sosită de la Soveja la București au cerut să vadă dacă există, nu doar intenție, ci și un proiect serios, pe termen mediu și lung: „Hotărâți ce faceți cu Zboina, Miorița, Vila 1 și 2. Nu am venit pe picior de forță, dar trebuie să găsim o soluție benefică ambelor părți. Noi vom avea o nouă stațiune, pe lângă cea existentă, iar dacă cea actuală se va degrada și mai mult, va trebui să punem barieră.
       
       CSDR are nevoie de sprijinul administrației Soveja, sprijin pe care primarul Ionuț Filimon l-a promis imediat și necondiționat în dorința de a stabili un ulterior acord scris între părți.
      În final și președintele Baciu și directorul au înțeles că la Soveja acum există înțelegere și sprijin și au asigurat că în vara aceasta va fi reabilitată terasa din stațiune (Ciuperca) păstrând vechea arhitectură montană, iar în următorii doi ani vor fi acoperite hotelurile Zboina și Miorița și vor fi curățate în vederea realizării unei baze de tratament.
S-a discutat și chestiunea bazinelor de apă de rezervă existente care sunt necesare și stațiunii, dar mai ales comunei noastre pentru situațiile de urgență în caz de incendiu.
       Toate acestea precum și alte puncte vor fi propuse săptămâna viitoare într-un parteneriat care, o dată analizat punct cu punct, va fi semnat în cel mai scurt timp și care-și va începe efectele la fel de repede.
       🔹Nu putem striga „victorie” dar putem spune că astăzi am făcut un pas mare și că dacă până acum piedicile de o parte și de alta au fost firul conductor spre moartea stațiunii, astăzi s-a ajuns la un acord de principiu și la o înțelegere corectă și sinceră între părți.
       Soveja are nevoie de stațiune la fel cum sindicatele au nevoie de Soveja.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns