[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Din peste 72.000 de rezidenți la Roma, doar 4416 români vor merge la vot!

Românii invadează piața politică a Capitalei Italiei

 

Febra alegerilor pentru funcțiile de consilieri la primăriile de sector în Capitala Italiei a început. Nu mai bine de 8 români se candidează pe listele câtorva partide și pe listele civice la funcțiile de consilieri ai Președintelui Municipiului VI di Roma. Cu Stânga, cu Dreapta, cu Centrul sau pe liste anonime, aceștia vor un loc reprezentativ pentru comunitatea străină cea mai numeroasă din Peninsulă. La municipiul al VI-lea, din zona Roma Est vrâncenii fac jocul. Lupta e la început și după  pe 26/27 mai se vor vedea rezultatele.

La Centru, adică pentru funcțiile de consilieri la Primăria Generală a Romei, trei sunt românii în cursă. Șansele sunt însă foarte mici dată diviziunea concetățenilor noștri și, mai ales, slaba înregistrare pe listele electorale. Până la 16 aprilie, ultima zi de înscriere, din cei  8113 străini înscriși pe listele electorale mai bine de jumătate, 4416 sunt români,  conform sitului Stranieri in Italia fiind prima națiune străină ca număr de reprezentanți la alegeri. Acesta este numărul celor care au fost acceptați ca înscriși.

La această realitate se mai adaugă alți câțiva factori negativi: absenteismul, lipsa unor mijloace pentru a ajunge la urnele de vot, înscrierea forțată sau artificială, fără dorința expresă a alegătorului. Acestea plus încă altele vor contribui la înjumătățirea numărului de prezențe la urne.

Lasă un răspuns