[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Direcția Românii de Pretutindeni desființată din pix de Tăriceanu

Că populația românească activ-competentă a țării a emigrat din cauza noilor șacali post-decembriști urcați la putere, o știm. La fel cum știm și că valuri de politicieni s-au perindat la conducere, educați la școala comuniștilor, iar băieții de casă au ajuns noii ciocoi, baroni și alte specii nocive, ruinând și continuând să ruineze cea mai rămas din România.
Neo-comunismul, PSD-ALDE și tot ce mișună în preajma sa, a făcut tot posibilul ca întreaga putere absolută să fie a sa iar prostimea, chiar și dincolo de hotare unde s-a refugiat, să nu mai beneficieze de nimic, decât pe căi clientelare și/sau în funcție de interesele clicii pe care o reprezintă. 

Iată că o altă instituție a statului care mai activa în sprijinul celor de afară, a fost desființată. Nu au nevoie românii de afară de prea multă cultură românească.

Deputatul de Diaspora Doru Coliu trage un semnal de alarmă.

Deputatul de Diaspora Doru Coliu


„Aşa cum am semnalat prin comunicatul de presă din data de 29.02.2018, croitoreasa din Videle, ridicată la rând de preşedinte al ICR, doamna Liliana Ţuroiu, îşi ocupă timpul ce trebuia dedicat centenarului, cu desfiinţarea Direcţiei Românii din afara Graniţelor, ascunzând-o sub pălăria unei reorganizări îndoielnice.

În loc să celebrăm 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă, sunt forţat de împrejurări să atrag din nou atenţia asupra uriaşei nedreptăţi îndreptată împotriva comunităţilor româneşti de pretutindeni. Şi mă refer aici la limitarea influenţei, puterii şi accesului statului român la propria demografie şi influenţă diplomatică de către el însuşi, prin acţiunile specifice întreprinse de o mână de oameni (ori prea inculţi să se ridice la nivelul instituţiei, ori prea trădători încât ştiu bine ce fac): desfiinţarea Direcţiei Românii din Afara Graniţelor (DRAG) din cadrul Institutului Cultural Român, structură de prestigiu şi acţiune binecunoscută de la Marea Adriatică până în spaţiul ex sovietic şi Balcani. De unde ştiu toate astea? Din sursele deschise care au mai răsuflat informaţii din interior.

De ce mă interesează asta? Pentru că DRAG a fost printre puţinele structuri care au ajutat fenomenul unionist să se dezvolte încă de la început, chiar şi atunci când multe din instituţiile statului român aveau o jenă să vorbească despre Basarabia. De ce se întâmplă asta chiar în ceas de sărbătoare naţională? Rămâne să vă răspundeţi singuri, că eu un pricep deloc.

Din punct de vedere al legitimităţii în faţa propriilor angajaţi, actuala conducere a ICR, stă cel mai prost dintre toate echipele manageriale din istoria instituţiei, fiind numeroase procese pe rol sau altele gata să fie pornite din partea salariaţilor, profund nemulţumiţi de lipsa de viziune şi coerenţă dovedite de aproape 1 an de la preluarea mandatului.

Documentul desființării

Nepotismul este la el acasă în cadrul ICR. Liliana Ţuroiu, fina lui Adrian Videanu, o modistă plecată din Teleorman şi ajunsă să beneficieze de rang de ministru prin preluarea preşedinţiei ICR, are ca mână dreaptă pe Angela Zlotea. Doamna, devenită peste noapte directorul general economic al instituţiei dintr-un simplu executant CFP, fără a da concurs pe post şi fără a avea experienţă în domeniu, face legea în instituţie, deşi are un certificat de handicap ce ar trebui să conducă la reducerea cantităţii de muncă prestată.

De la numirea sa, o importantă parte a proiectelor destinate românilor din afara graniţelor au fost subfinanţate sau blocate, lucru cu care domnia sa este obişnuită şi în altă instituţie, la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi unde prestează servicii similare. În plus, de când a fost numită director, domnia sa se plimbă pe mapamond pe banii contribuabilului român, depăşind cu mult conţinutul fişei postului. Colac peste pupăză, nepotul ei Ştefan Claudiu Marin a devenit director al unei structuri interne, iar sora ei, Emilia Floarea Roşianu, din angajat al departamentului juridic, a devenit expertă, şi ea peste noapte, în ex românilor de pretutindeni, fiind plantată în direcţia DRAG, unde ex s-a evidenţiat de-a lungul timpului. Cum s-ar zice timpul trece, leafa merge.

Singura direcţie din cadrul ICR care constant a ajutat comunităţile de români de pretutindeni (diaspora şi comunităţile istorice) deşi mereu a fost subfinanţată şi subdimensionată intenţionat, a reuşit prin mari sforţări proiecte în zone inaccesibile altor instituţii româneşti, majoritatea realizate în premieră, care avut un uriaş impact (caravane culturale, şcoli de vară, cercetări, publicaţii, concerte, expoziţii, teatru, cursuri, trasee culturale, conferinţe, concursuri etc). Calitatea oamenilor de aici este recunoscută din plin de către liderii români de pretutindeni, din Spania şi Italia până în spaţiul exsovietic, de la Marea Adriatică până în Balcani.

Deşi a trâmbiţat prin presa acolită ca nu desfiinţează Direcţia Românii din Afara Graniţelor, în timp ce practic cu asta se ocupa, nici până în ziua de astăzi, la mai mult de o lună de la solicitarea transmisă domniei sale, Liliana Ţuroiu nu a fost capabilă să îmi răspundă la întrebările adresate.”

Doru Petrişor Coliu
Deputat Circumscripţia electorală nr. 43 – Diaspora

Lasă un răspuns