[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Doi vrânceni au deschis un magazin românesc la Torpignatara (Roma)

vigiliTricolorul: mândrie și necaz

Cum găsești un magazin românesc la Roma? În primul rând după tricolorul afișat.
Dar doi vrânceni? Eeee, nici asta nu e dificil, mai ales la Roma, unde primii care au venit în anii 90 au fost focșănenii. Când am ajuns aici în 1992 și am aterizat în piața gării centrale, Termini, am găsit câțiva români așezați pe trotuar și i-am întrebat:
– Salut băieți, e careva din Vrancea aici?
S-a ridicat unul mare, enorm și ne-a răspuns, evident jignit:
– Bă, aici se întreabă ”cine nu-i din Vrancea”. Și atunci am înțeles că majoritatea erau de-ai noștri aici. Atunci, demult. Acum cu atât mai mult.
Într-o zi, acum două săptămâni, am văzut pe via Casilina, 442 zona Torpignatara din Roma, trei drapele mari, tricolore, baloane, flori, dulciuri și aperitive la intarare … Și o firmă provizorie așezată deasupra ușii pe care era scris: SAPORI DEL EST (Gusturi din est). Semn că se deschisese un nou magazin românesc.
Am intrat și surpriză, proprietarii erau doi vrânceni. Și pe deasupra și nativi din satele Negrilești și Reghiu. Nu au deschis bine și poliția municipală le-a și făcut o vizită. Mă aflu chiar în acest moment în care polițiștii reproșează lui Gabriel Mocanu, unul dintre proprietari, de ce arborat drapelul. A lipit pe partea interioară a vitrinelor care dau spre stradă afișe mari, tricolore pe care polițiștii le măsoară și notează că nu autorizație din partea primăriei. Firma de deasupra ușii la fel, trebuie autorizată… În fine, pe cât e Italia de delăsătoare și permisivă, oamenii legii își fac apariția când trebuie să începi activitatea. Și astfel de activități comerciale sunt cu sutele la Roma și regiunea Lazio. Oricum, aceștia pleacă doar cu avertismentul că vor da amendă dacă aceste detalii nu vor fi rezolvatre. pentru că înăuntru nu au găsit nereguli. Ceva trebuiau să găsească, altfel ar fi făcut drumul degeaba pe banii statului.

Oameni cu inițiativă pe timp de criză.

magazin totGabriel Mocanu și soția sa, Lenuța, au lucrat o viață întreagă în comerț și o spun cu mândrie.
– Am fost barmani-ospătari și șefi de unitate în Focșani în mai toate localurile cunoscute: INTIM, CĂPRIOARA, MIORIȚA și experiență în comerț avem.
– Cum v-a venit ideea unui magazin de produse românești?
– Am ajuns în Italia pe 25 aprilie acum doisprezece și m-am ocupat de lucrări edile. La început ca muncitor după care mi-am deschis o activitate pe cont propriu, s.c. Dracula srl. Cu această societate am lucrat foarte bine până la venirea crizei. Nu de muncă mă plâng acum ci mai mult de faptul că nu plătesc clienții. Am încă 25 de oameni cu care lucrez și trebuiesc plătiți. Acesta a fost unul din motivele pentru care am deschis acest magazin.
– Al doiela ar fi faptul că atât soția mea cât și cumnata au decis să nu mai lucreze pentru alții ci să o facă pentru ele. Așa că, împreună cun un prieten vechi de-al meu, Costel Rusu, tot constructor, am decis să le deschidem fetelor acest magazin. Practic el este gestionat de soția mea, Lenuța și cumnata mea, Viorica Soare.
Sunt rare persoanele care vorbesc de asociați sau parteneri de afaceri așa frumos și cu atâta sinceritate cum face Gabriel despre asociatul său, Costel Rusu. Îmi spune despre gestiunea comună a acestui magazin și despre investiția făcută de care se mândrește și are și de ce. Magazinul nu e foarte mare dar cochet, plin de produse românești și, ce e mai important, e ” farmacie”. Adică utilat cu tot ce trebuie, nou, curat, cu un laborator modern, cameră frigorifică la fel, lucruri pe care poliția municipală venită în control nu le-au contestat în nici un fel. Singurele lucruri fiind drapelul românesc și firma de deasupra ușii.
Carne de cea mai bună calitate se află în vitrinele magazinului iar măcelarul este mândru de meseria lui de ani de zile.
– Construcțiile nu mai merg în Italia așa că aceasta este o sursă de venit alternativă care aduce bani zilnic, continuă Gabriel și e al treilea motiv pentru care am deschis acest magazin.
Și asta se vede după numărul de clienți care intră în puținele minute petrecute aici. E o zonă de trafic atât a românilor cât și a altor persoane.

Șase magazine până la Paștele viitor

– Planuri de viitor?
– Următorul pas este deschiderea unui magazin la Poggio Mirtetto (la câțiva km în zona nord a Romei n.r.) Am deschis deja tratativele pentru luarea spațiilor și a autorizațiilor. Vrem ca până la Paștele viitor să avem șase magazine românești.Pentru fiecare dintre ele am individuat locația după un studiu de piață efectuat în baza concentrației de români pe zonă. O caracteristică generală a lor este specializarea în vânzarea de carne de caliatate.
Pentru prima dată văd într-o vitrină salamuri cu o etichetă mare: PRODUSE SE DRUM BUN. Adică ieftine, de calitate, de consumat rapid când nu ai bani mulți și timp de gătit. O invitație originală pentru cei grăbiți.produse de drum bun
Românii și vrâncenii în special demonstrează încă odată că nici străinătaea, nici criza și nici alți factori nu-i pot împiedica să se adapteze, să facă ceea ce e mai bun pentru ei, pentru familiile lor,pentru cele ale angajaților și prietenilor. Gabriel Mocanu și Costel Rusu o fac cu pasiune și simț de răspundere.