[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Doliu” în Piața Navona (Roma)

8 decembrie 2014, Piazza Navona (Roma)

piazza navona

Producătorii de artizanat din Piazza Navona, cei care încântă copiii în fiecare an de sărbătoarea Befanei (cotoroanței), sunt în doliu.

Una dintre cele mai frumoase, caracteristice și vizitate piețe din Roma, cunoscută în toată lumea, piața Navona, este zilele acestea în ”doliu”.

sicriu navona
Sicriul ”artizanilor” adus în piață

Un protest al micilor creatori de frumos, ai artizanilor jucăriilor pentru copii, au pus simbolurile funerare pe caldarâm și s-au adunat să protesteze față de consilierii Muncipiului I (sectorului 1) al Romei pentru măsurile luate. Practic, ieri, 8 decembrie, aici ar fi trebuit să fie plin de gherete cu jucării, vrăjitoare, cărbuni dulci, presepi și tot felul de articole create pentrui această sărbătoare, Befana, care, de 153 de ani se sărbătorește la Roma. În fiecare an  piața se umplea de dimineață până noaptea târziu de ițoplane cu căluți, gherete unde se tragea cu pușca, se pescuiau lebede sau se arunca la cutii, se cumpărau din miile de feluri de vrăjitoare sau cotoroanțe iar copiii, în funcție de cum au fost în timpul anului, cuminți sau obraznici, primeau dulciuri sau cărbune.

befana navona
Așa arăta piața în anii anteriori
piazza navona 3
Anul acesta gheretele sunt foarte puține și închise

Anul acesta, operatorii din sectorul artizanat au adus cu ei un sicriu și lumânări pentru a protesta față de eliberarea licențelor de către primărie. Practic, pentru a ”recalifica teritoriul”, cum spun reponsabilii și a elimina abuzivii, au vrut să restrângă numărul licențelor în mod arbitrar, fără să se țină cont de ”istoricul” de peste 30 sau 50 de ani ai unor artizani care vin aici din generație în generație.

115 comercianți sunt nevoiți să rămână doar 72 în urma licitației organizate de primăria Municipiului I. Aceștia au participat la licitație dar ulterior au decis să nu ridice licențele, în semn de solidarietate cu cei care nu le-au primit. Unii dintre comercianți au prezentat un recurs la TAR (Tribunalul Administrativ Regional) de la care se așteaptă un răspuns pe 19 decembrie.

navona piazza
Spre seară, câteva tarabe au fost deschise, dar fără Befane

Luni, 8 decembrie, doar câteva tarabe cu păpuși, un ițoplan și câțiva artiști de stradă au reușit să mulțumească miile de vizitatori care s-au perindat prin piață. Dimineață au fost și acestea închise, în semn de solidarietate, fiind operaționale doar spre seară.

Până pe 19 decembrie, toți cei care merg în piața Navona sunt văduviți de frumusețea și pitorescul simbolurilor acestei sărbători romane.

foto și text: Cristi Merchea