[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Donate organele românului decedat în Calabria. Soția concediată pentru „absențe la muncă”

O tragedie a avut loc zilele trecute la Carfizzi, un sătuc de mai puțin de 700 de suflete din călcâiul cizmei Italiei, în Calabria.

Marcu Timofte, un tânăr român, de 39 de ani, a căzut. O căzătură banală care i-a adus sfârșitul, deși ambulanța și medicii de la spitalul San Giovanni di Dio din Cosenza au făcut tot posibilul pentru a-l salva.  Tînărul a căzut suferind un traumatism cranian cu o gravă hemoragie care i-a cauzat moartea.

Decedat sâmbătă noaptea, 11 februarie, soția acestuia, Daniela, a decis ca organele soțului să fie donate.

Mai multe echipe de medici au operat în colaborare pentru prelevarea corneelor, a rinichilor, țesuturilor etc care au fost deja transplantate unor pacienți aflați pe lista de așteptare, unii dintre ei cu grave afecțiuni de insuficiență renală…

„Sâmbătă noapteas-a sfârşit existenţa pământeană a lui Marcu Timofte, tânărul român ajuns la Carfizzi în căutarea norocului, a scris primarul localităţii pe pagina sa Facebook. Astăzi, comunitatea din Carfizzi este profund întristată pentru prematura moarte a lui Tim (așa îl alintau oamenii).” Aceasta pentru că românul era foarte bine văzut în sat şi iubit de toţi cei care-l cunoşteau.

”Nu se poate ține sub tăcere cel care este al doilea caz, după mulți ani, de donare de organe făcută posibilă datorită solidarității și altruismului unor cetățeni din România – a declarat medicul Francesco Bossio, anestezist reanimator al spitalului din Crotone și coordonator pentru donarea de organe și țesuturi. O mare lecție de simț civic chiar și în momente de mare durere pentru calabrezii atât de insensibili actul dionației.”

Mai mult, presa italiană din sud a elogiat pe toate canalele gestul românilor, inclusiv președintele regional al AIDO, asociația care se ocupă de transplanturi.

Drept răsplată, – tot medicul sus citat a anunțat în timpul conferinței de presă  –  societatea unde Daniela, soția defunctului, lucra, a concediat-o pe aceasta pentru „lipsa de la muncă” din aceste zile.  

Deși în Calabria există 200 de calabresi  pe liste în așteptarea unui organ de transplantat în toate centrele italiene, anual se înregistrează doar 20 de donatori, adică 10 donatori la 1 milion de persoane, mult sub media de 40-50 la milion existentă în celelalte regiuni ca Emilia Romagna, Toscana sau Veneto.