[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

DPRRP a elaborat „Ghidul de reîntoarcere” a românilor acasă

romani coada 2

Vă mai aduceți aminte? Acum câțiva ani, la o reuniune a românilor la Academia Română din Roma, un președinte de asociație s-a ridicat și a spus că ar trebui să se creeze un ghid de întoarcere a românilor acasă. Toți cei din sală au râs la auzul acestei idei, convinși că nu era nevoie de astfel de informații, că românii știau de unde plecaseră și ce lăsaseră acasă.

Timpul a trecut și s-a dovedit că șederea tot mai lungă a românilor peste graniță generează o rupere de realitatea de acasă, chiar cu mijloacele de informare existente. Astfel, reîntoarcerea acasă se manifestă prin multe probleme de readaptare, de la mersul la magazin, obținerea unui document și până la înscrierea copiilor la școală sau cunoașterea legislației în construcții sau pentru deschiderea unei firme.

Astfel, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Sănătății și instituțiile specializate din subordinea acestora au realizat un ghid pentru cei care vor s[ se re]ntoarc[ definitiv acas[.

Acesta oferă detalii despre procedurile privind reînnoirea actelor de identitate și călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile sociale și asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

Aici puteți consulta ghidul: dprp.gov.ro/ghidul-de-reintoarcere/