[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

DPRRP și-a dublat vistieria dar nu a plătit nici proiectele pe 2014

grup academie laviniu

A fost aprobat bugetul pe 2015 cu dublarea celui al Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE dar proiectele pe 2014 încă mai așteaptă promisiunile

Marți, 16 decembrie 2014, la inițiativa Departamentului Românilor de Pretutindeni și a Ambasadei Române la Roma, ca urmare a plângerilor înregistrate din partea asociațiilor românești față de respingerea proiectelor de finanțare pe 2014,  Laviniu Enii, secretar 1 cu probleme ale Comunităţi româneşti şi culte, a efectuat o întâlnire informală la Academia Română cu reprezentanți ai comunității românești de la Roma.

Tema discuțiilor: sesiunea de finanțare 2015 pentru proiectele ce vor fi realizate de românii din străinătate.

La întâlnire au participat asociații din Roma și regiunea Lazio, patru dintre ele cu proiecte aprobate la finanțare. Secretarul  Ambasadei a apreciat evenimentele realizate de Asociația ”Propatria”, ”Spirit românesc”, fesivalul filmului românesc ”Procult” al societății NoesisMedia sau ziarul ”Emigrantul” și a făcut o sinteză cu privire la nemulțumirile asociațiilor față de respingerea proiectelor dar  și a celor care au avut proiectele aprobate dar nu au primit banii nici acum.

laviniu enii 2
Laviniu Enii, secretar 1 al Ambasadei României la Roma

”Niciodată nu vor fi toți mulțumiți, dar ceea ce ar trebui luat în considreație este faptul că nu populația românească, ca număr, dintr-o țară, contează ci calitatea proiectelor prezentate. Adică, dacă în Spania și Italia sunt mai mulți români decât în Franța, nu înseamnă că automat numărul proiectelor aprobate va fi mai mare în primele țări. ”Românii din Diaspora și-au demonstrat forța și importanța în viața României la alegerile din noiembrie. Diaspora a creat o emulație extraordinară care, practic, în zilele premergătoare alegerilor, a făcut ca principala temă de discuție în țară să nu fie nici economia, nici propunerile candidaților la alegeri  … nimic altceva decât diaspora și votul ei. A doua oară ați hotărât practic soarta României. Ceea ce este incredibil! Asta pentru că sunteți puțini față de populația din țară dar asta nu v-a oprit să puneți amprenta pe viitorul României.  Anul acesta, spune Laviniu Enii, se vrea o mai mare participare din partea românilor din afară. ”

 nu am să mai depun niciodată un proiect la DPRRP

Reprezentanții asociațiilor, în mod special cei care au desfășurat proiectele pentru care au avut finanțarea aprobată, au ridicat câteva probleme serioase față de comportamentul DPRPP:

  1. Mioara Cristea de la ”Propatria”, care a desfășuart activitățile încă din vară, spune că nu a avut nici un fel de decontare, cu toate că evenimentul ”Tinere talente” a efectuat toate etapele iar documentația a fost trimisă la timp. ”Am făcut datorii, ne-am împrumutat, am creat situații imposibile, cu amemnințări și proteste din partea celor care au participat, cu articole defăimătoare în presă despre asociația noastră. Nu am nevoie de glorie, a spus Mioara Cristea. Facem aceste lucruri pentru că ne place și vrem să scoatem în evidență excelențele românești din Italia”. Toate acestea pentru că DPRRP nu a decontat nici cei 30% pe care ar fi trebuit să o facă anticipat și nci alte sume.
  1. Teodora Madășa, de la NoesisMedia, cu proiectul Festivalul de Film ”Procult” a arătat situația imposibilă, nedemnă de o instituție a statului, de a întrerupe contactele, de a schimba coordonatorii de proiect de trei ori și de a se lăuda cu reușita evenimentului din Italia dar, ulterior, odată cu cererile repetate de a îndeplini obligațiile, de a șterge evenimentul de pe paginile și canalelel media ale ministerului;
  2. Asociația ”Spirit Românesc”, pentru care a fost prezentă Dana Mihalache, a întâmpinat aceleași probleme, mai ales că asociația a avut și un partener italian, ulterior nerecunoscut de cei de la DPRRP. Pentru a nu mai vorbi de contractele trimise deja semnate, fără drept de apel, de către coordonatorii de proiect.
  3. Ziarul nostru a renunțat la fondurile, și așa mizerabile, aprobate pentru susținerea unui proiect deja început cu mai bine de un an înainte. Pe baza celor de la DPRRP nu mai scoteam nici o ediție
gheorghe stoleriu
Gheorghe Stoleriu, fericit că nu mai apelează la Statul Român

Exită și resemnați, oameni care au încetat să mai creadă în promisiunile instituției statului chemată DPRRP. Gheorghe Stoleriu, de la Asociația ”Rapsodia” din Ferentino, a renunțat să mai scrie proiecte, după trei ani consecutivi în care a tot scris fără să-i fie aprobat niciunul.

”După trei ani de zile de depus proiecte, am primit mii de mulțumiri și atât. Am renunțat anul acesta. Acum mă bucur când aud ce spun colegii despre sumedenia de probleme întâmpinate. Mă bucur că nu mă aflu în situația lor. N-am depus anul acesta și nici nu am să mai depun niciodată un proiect. Majoritatea activităților le-am făcut cu bani din buzunarul meu, când aveam.

Cu toate acestea, fără sprijinul Guvernului, am reușit să facem peste 50 de manifestări, colaborând cu alte asociații din provincia Latina, Roma. Eu am lucrat mult cu copiii”.

Constantin Șorici de la Asociația Părinților din Italia, beneficiara unui proiect în anii anteriori,  a venit cu o alternativă la DPRRP: atât la primăria Romei cât și la regiunea Lazio există aproape mereu o multitudine de licitații cu proiecte pe diferite teme și sectoare destinate străinilor, comunitarilor în primul rând, care pot fi accesate mai repede și mai ușor decât cele declarate cu fast de Guvernul României.

 Ministerul nimănui sau țeapa statului pentru românii din afară

Deși proiectele aprobate spre finanțare în 2014 nu au fost decontate, Departamentul Politici pentru Relația cu Roomânii de Pretutindeni anunță cu surle și trâmbițe dublarea sumelor pentru anul viitor. În stilu-i caracteristic, cu care ne-am obișnuit, de a trata oamenii, românii și organizațiile lor din afara granițelor, și de data aceasta MAE arată morcovul românilor care au scris poiecte.

Asociațiile care au primit OK la finanțare se zbat între datorii, promisiuni, presiuni și amenințări din pareta furnizorilor sau participanților, lipsă de comunicare și indolența unui minister care nu știm pentru ce a fost creat. Dacă Bogdan Stanoevici a avut bani de plimbări pentru fiecare invitație, cei care au făcut lucruri concrete nu. Au rămas cu promisiunile, cu datoriile și sumedenia de documente completate fără a primi vreo explicație de la DPRRP.

mioara cristea
Mioara Cristea
teodora
Teodora Madășa

Ministerul Turismului din România nu face imagine țării noastre aici, în Italia, cum nici în alte țări. Vezi peste tot în Italia  publictatea Ungariei, Cehoslovaciei sau a multor altora. Pe cea a României niciodată! De 24 de ani nimic. O expoziție cu aurul Daciei acum doi ani, un articol în Corriere della Sera. În rest, cine promovează România?

O fac românii de aici, asociațiile:  care cu ajutorul sponsorilor români și italieni, care pe banii membrilor lor sau făcând datorii pe cuvântul DPRRP, dar o fac în mod constant. Departamentul are un site unde ne aduce aminte din când în când că există, că ministrul s-a întâlnit cu nu știu cine, că a făcut chiar un festival și o tabără. Praf în ochi. Minciuni, în stilul șefului cel mare și nimic altceva.

La ce folosește acest minister? Cui, mai bine zis? Toți banii cheltuiți aiurea, toate aceste milioane de euro, nu ar putea rămâne în țară să ajute românii care vor să se întoarcă  să facă ceva, să producă prin experiența acumulată în afară?

Există în Italia, ca dealtfel în mai toate țările europene, multe asociații și organizații. Pe situl Ambasadei României la Roma sunt înregistrate, la această oră, 90 de astfel de asociații. Multe nu mai răspund la acele contacte, multe nu mai există efectiv. Rămân câteva care chiar vor să facă și organizează o multitudine de evenimente, acțiuni cu caracter național, care promovează tradițiile românești, limba și cultura noastră. La acestea participă românii dar și italienii, unii curioși, alții iubitori. Aceste asociații, care mai au și curajul și credulitatea de a scrie proiecte de finanțare către MAE, către Departamentul Românilor de Pretutindeni, sunt înșelate cu acte în regulă. Halal instituții, halal sprijin al românmilor de peste granițe.

http://www.emigrantul.it/bani-mai-multi-pentru-dprrp-dupa-aprobarea-noului-buget/

Cristi Merchea