[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Dragobete iubește românește” – sărbătoarea iubirii la români a fost celebrată la Roma

A fost un eveniment cu încărcătură emoțională, un eveniment în care fiecare dintre noi ne-am regăsit rădăcinile. De unde mi-a venit ideea? Într-o zi, fiica mea a deschis lada de zestre lăsată de la bunica ei și a găsit o comoară, o comoară lăsată parcă să fie scoasă la lumină.

Mulți ani a stat ascunsă într-un șifonier cerându-și dreptul la lumină și iubire, spunând parcă „de ce stăm aici, suntem rădăcinile și sufletul bunicilor tăi”.

Așa am organizat evenimentul de astăzi, eveniment unde, toți participanții, în număr destul de mare, au venit în straie de sărbătoare. În inima Romei, dacii și dacițele și-au arătat cu mândrie rădăcinile și iubirea față de cultura, tradiția și obiceiurile lăsate din străbuni.

Premiile au fost simbolice, premii oferite de Țărăncuțele de la Roma și au constat în anumite piese ce reprezintă costumul tradițional românesc.

Locul întâi și coronița de Miss Țărăncuță de la Roma 2018 a fost luată de Elena Lazăr, o interpretă de muzică populară, născută la Piatra Neamț, dar crescută la porțile Romei. Locul doi și titlul de Miss Țărăncuță – Primăvară 2018, a fost luat de Marinela Rusu, o româncă din inima Vrancei. Locul trei și titlul de Baba Dochia a fost luat de Marinela Marin.

La băieți, chiar dacă au fost mai puțini concurenți, juriul a putut face o alegere așa cum a crezut de cuviință. Locul întâi și titlul de „Mister Dragobete de la Roma” i-a revenit lui Virgil Asoltanei. Locul doi și titlul de Dragobete – Ciobănaș a revenit lui Cornel Spinu, iar locul trei și titlul de „Dragobete – Meșterul Manole” a plecat cu Valentin Draghia.

Copiilor li s-a oferit titlul onorific de miss Țărancuță și Mister Dragobete, pentru că sunt cei ce trebuie să preia ștafeta și să o ducă mai departe. Tradiția și obiceiurile sunt izvor de cultură, identitate și ne fac să dăinuim peste veacuri și milenii ca popor, națiune.

Mulțumesc din suflet celor care au pus umărul la acest eveniment, celor care și-au rupt din timpul lor sa vină să jurizeze. Poate că unii din jurați nu au înțeles totul ca limbă, întrucât s-a vorbit românește, ei fiind italieni, dar faptul că au venit să fie în comunitatea românească, a arătat respectul față de noi, românii, care trăim departe de țară și de rude. Nu-mi rămâne decât să mă înclin și să le mulțumesc în numele meu și a celor prezenți în sală!

Mulțumesc Radio România Actualități prin prezența Elenei Postelnicu, Romit TV și publicului care a umplut teatrul. Concurenților le doresc sănătate și mulțumiri pentru prezentarea frumoaselor costume naționale autentic românești! Mulțumesc Raluca, fiică-mea, pentru că ai bântuit Bucureștiul ca să aduci darurile autentice. Mărțișoare pentru copii și adulți au fost asigurate de Honoris Barnisca și Ina Dumitrescu (București).
Un mare „mulțumesc” Monicai Oriflame pentru cadourile acordate, Michaela Ionesco pentru albumul de poze și întregului grup „Țărancuțele de la Roma” – Doina Mustățea, Stanica Vinatoru, Mirela Stancu, Michaela Ionescu, Corina Bucur! Oaspeți de onoare au fost interpretele de muzică populară, Rodica Chircu și Mărioara Tescar.

Eviana Clementina Mereuță

Lasă un răspuns