[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

DRAGOBETELE SAU ZIUA IUBIRII LA ROMÂNI

pictura-motive-traditionale-15

      În fiecare an pe 24 februarie se sărbătorește Dragobetele, Ziua Națională a iubirii la români.

 Obiceiurile de Dragobete, zi așteptată cândva cu nerăbdare de toți tinerii, au fost în bună parte uitate, păstrându-se doar în amintirea bătrânilor, iar în ultimii ani, Dragobetele autohton riscă să fie dat cu desăvârșire uitîrii, el fiind înlocuit de acel Sfânt Valentin ce nu are legatură cu spiritualitatea românească.

       Dragobete, zeu al tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei

La noi, Dragobete era ziua când fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și, dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci și păduri, cântând și căutând primele flori de primăvară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele și tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra până la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare.

dragobete-la-romani

Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească și fragi înfloriți, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în lăutoarea fetelor, în timp ce se rosteau cuvintele:

„Floride fragă
Din luna lui Faur
La toată lumea să fiu dragă
Urăciunile să le desparți”.

      La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat.
În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.

       De Dragobete, și în zilele noastre se fac logodne simbolice

De Dragobete, spun cei de la clik.ro, se mai fac şi în zilele noastre logodne simbolice care se respectă până la Dragobetele din anul următor. Deseori, cu prilejul acestor „logodne”, tinerii se cunosc mai bine, îşi apreciază calităţile şi, de la logodna simbolică până la  adevărata logodnă, mai este doar un pas. Membrii comunităţii care sărbătoresc Dragobetele urmăresc cu atenție  dialogul celor logodiţi în această zi şi estimează la câte căsătorii vor participa în toamna acelui an.  În ziua acestei sărbători dedicate iubirii, bărbaţii şi femeile trebuie să evite controversele, pentru ca iubirea să nu fugă din căminul lor.

      De Dragobete trebuie să întâlnești o persoană de sex opus

       Este un semn de rău augur, dacă un tânăr sau o fată NU întâlneşte de Dragobete un reprezentant de sex opus, pentru că, până la anul viitor, acea persoană rămâne singură şi iubirea adevărată o ocoleşte.

       Dacă auzi cum cântă pupăza eşti norocos

       Dacă în ziua de Dragobete ai şansa să auzi cum cântă pupăza, vei fi norocos tot anul. Când plouă în ziua de Dragobete, în mod sigur, primăvara va veni mai repede şi va urma o vreme frumoasă.

       De Dragobete se face curăţenie exemplară în toată casa

 În această zi, nu se spală rufe, nu se coase şi nici munca la câmp nu este permisă. În schimb, gospodinele trebuie să facă o curăţenie exemplară în toată casa, deoarece această îndeletnicire aduce spor şi prosperitate în acea gospodărie.

        Nu trebuie să plângeţi în această zi

 În localităţile unde se sărbătoreşte Dragobetele, localnicii nu au voie să plângă, pentru că lacrimile aduc necaz. De Dragobete, voia bună este însoţită de urarea: „Dragobetele sărută fetele!” În tradiţia populară, în acestă zi păsările se împerechează, se strâng în stoluri şi încep să-şi dureze un cuib.

       De Dragobete, românii trebuie să se bucure de venirea primăverii, de trezirea naturii la viaţă, să sărbătorească dragostea şi să fie mai tandri cu persoana iubită, dăruindu-i acesteia un dar cu semnificaţii profunde.

Mai multe pe: clik.ro