[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Drepturile salariale ale badantelor

În Italia, munca badantelor, lucrătorilor casnici și menajerelor este reglementată prin Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL).

În cazul în care angajatorul și angajatul sunt de acord cu o compensație mai mică decât prevede CCNL, contractul va rămâne valabil, dar, la încheierea raportului de muncă, lucrătorul poate solicita un supliment salarial.

Îngrijitorea poate locui cu persoana asistată (la fix) sau poate lucra „la ore”. Până în prezent, tipul de salariu oferit ambelor categorii variază între 800 și 1.100 de euro pe lună, după cum urmează:

  •      8 ore pe zi – plata salariului variază de la minimum de 5,32 până la maximum 8 euro pe oră;
  •     „la fix” – plata salariului variază de la minimum de 733,3 de euro pe lună până la maximum 1.350,88 de euro pe lună, plus masă și cazare;
  •     lucrători part time/ 2-4 ore pe zi – plata salariului variază între 7 și 9 euro pe oră, în funcție de activitatea care urmează să fie efectuată.

Al 13-lea salariu, Concediu de odihnă, lichidarea (TFR) – citiți aici: Informații utile pentru colf, badante și baby sitter

În ceea ce privește contribuțiile îngrijitorilor, acestea ar trebui plătite la fiecare trei luni la Inps. Suma contribuțiilor variază de la un minimum de 1,01 € la un maximum de 2,05 € pe oră, în funcție de numărul de ore lucrate pe săptămână de către îngrijitor și de salariu.

V-ar putea interesa și: http://www.colf.info/minimi.contrattuali.asp?annocompetenza=2017

Sursa: La Legge Per Tutti

Lasă un răspuns