O tradiție veche de când lumea românească a fost retrăită de copii la Soveja, în Vrancea.
Focul lui Sumedru, bostanii și dorința de acâștiga un premiu au umplut sala de sus a primăriei din Soveja. Practic neîncăpătoare pentru cei aproape 200 de copii și părinții lor care au venit punctuali la această întâlnire.
Focul lui Sumedru, un obicei străvechi al românilor, al sovejenilor implicit, acela al Sfântului Dumitru, al purificării și al marcării iernii calendaristice, s-a tansformat întro serbare a copiilor, într-un concurs pentru cel mai frumos bostan, cu jocuri în jurul focului care și-a aprins vâlvătăile în spațiul amenajat în centrul satului.
Părimăria din Soveja, Școala generală „Simion Mehedinți”, grupul Facebook „Soveja” au fost cei care au regizat serata cu sprijinul câtorva companii care țin la copii, la tradiții și la lucrul bine făcut: Hortaltoi srl, Transfero, Atelier Nicole, La gura sobei, fabrica de tricotaje Altex și Digital Foto Center.
Câte unu, de mână câte doi, singuri sau cu părinții, copiii încep să-și facă apariția umplând până la refuz sala de sus a primăriei. Profesori, elevi, foști profesori, părinți, copii mici și foarte mici, bunici, angajați ai primăriei sunt cu ochii pe bostanii frumos decorați. Ba au venit și copii de la Școala generală din Pufești alături de Nicolae Damian, neobositul profesor.
E cald în interior, sobele sunt încinse pentru că afară vremea e friguroasă. Toată ziua a burnițat și Dealul Târgului, unde era programat totul, a devenit impracticabil. Așa că anul acesta Sumedrul a fost mutat la primărie, în sala de spectacole, dar și afară. La interior va avea loc concursul „Bostanul cu surprize” în cadrul căruia vor fi premiate cele mai ingenioase creații, afară Focul lui Sumedru, adică al Sfântului Dumitru, protectorul ciobanilor.
E toamna culorilor pe scenă și pe jos, pe mese: bostani luminați sau neluminați, machiați sau cu dinți strâmbi, știrbi, pirați sau cu peruci, ideile copiilor au fost ingenioase și dificil de jurizat. Foarte dificil, mai ales că munca juriului a devenit „misiune imposibilă” și premierea s-a regândit. Deși sponsorii și organizatorii au dorit inițial câteva premii, bogăția de idei și frumusețile au trebuit recunoscute celor mici cu mult mai multe. Cel mai frumos bostan a fost ales după mesajul transmis pe bilet: „Sunt frumos, caut iubită” iar cel mai ingenios a fost reprezentarea unui personaj din desenele animante, Minion.
Toți bostanii copiilor au fost frumoși și au arătat dăruirea și ingeniozitatea de care au dat dovadă, munca depusă pentru a fi originali.
Afară s-a lăsat noaptea între timp. „Sumedrul” i-a așteptat pe toți cu un foc mare. Hore vesele s-au încins în strigătele copiilor care au readaptat cântecul datinii:
„Druri! Drui! Drui la Sumedrui
Arde casa lui Țuțui!
”,
spre distracția Elenei Țuțui, referentul cultural al primăriei care a ghidat pe cei mici în jurul focului.
Toți, dar aboslut toți, au plecat acasă cu daruri aduse de organizatori prin grija sponsorilor, au primit covrigi și dulciuri. Spre amintirea unei seri ploioase, dar frumoase, de Sumedru.
Cristi Merchea
foto: Raul Necula