[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Dublu eveniment românesc la Florența

img_4389-for-web

Un eveniment pur românesc va marca această duminică orașul de pe Arno, capitala Toscanei. La „rampă” trei români,  buni ambasadori ai țării noastre în Italia: fotografii Dorin Mihai şi Sorin Onişor și scriitoarea Liliana Nechita.

Evenimentul va avea loc duminică, 2 octombrie, orele 15.00 la Oratorio del Santissimo Sacramento din via Romana 40, Florența. Expoziția „ROMANIA: GENTE, LUOGHI E COSTUMI FOTOGRAFIE DI UN PAESE DA SCOPRIRE” a celor doi fotografi români mai fusese prezentă până la 6 august în această locație, fiind primită cu viu interes de către presa italiană locală dar și de publicul care a cerut prelungirea acesteia.

Evenimentul are ca noutate prezența Lilianei Nechita, autoarea cărții „Cireșe amare” publicată la Humanitas în două ediții și apărută în limba italiană la Editura „Emigrantul”.

De mai bine de opt ani în Italia, Liliana Nechita este o voce în rândul comunității românești atât prin cartea care i-a adus renumele, cât și prin articolele din presă și testimonialul „Exodul mamelor” care a stat la baza documentarului Irinei Păcurariu de la TVR1. Liliana Nechita a fost nominalizată Femeia Anului 2013 pentru promovarea și implicarea în drepturile femeii și continuă să scrie despre viața celor care formează o categorie pe cât de mare, pe atât de dezavantajată, cea a româncelor din Italia: „badantele”.

La eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai sindicatelor din Italia, CIGL, CISL, UIL, în prima linie în lupta pentru drepturile femeilor, precum și ai Consulatului României la Bologna.  Dealtfel, CGIL este sindicatul care s-a implicat direct în apariția în limba italiană a cărții „Cireșe amare”.

Invitat special, Maurizio Papucci, un fotograf profesionist, cronist pentru cotidianul „La Nazione”, renumit pentru reportajele de pe Drumul Mătăsii din Asia, din locurile îndepărtate și necunoscute ale Kașmirului, Indiei, Pakistanului. Un fotograf implicat în problemele adopției la distanță din Albania, în siturile arheologice din Egipt, în viața copiilor din Irak și, mai recent, să documenteze țtărâmurile Estului: Slovenia, Ungaria, România, Moldova, Ucraina.