[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Dulce și Amar: Badantele, femei cu suflete obosite

Bună ziua, suflete obosite!

Se spune că săracul este mai bogat decât bogatul. Când soțul meu a venit în Italia, în 2005, a avut posibilitatea de a avea vecini de casă o familie săracă. O bătrână cu trei copii și toți copiii cu probleme.

Cel mai mare dintre ei, un băiat, a murit acum 8 ani de ciroză, nu avea nici picioare, erau tăiate. Nu își permiteau o badantă. Ei nici acum nu cunosc banii… Într-un fel, de casă avea grijă o nepoată, de vreo 25 de ani.

De când soțul meu a ajuns aici, nu a cumpărat niciodată o pâine. De trei ori pe săptămână îi cumpăra bătrâna. Când tăia un pui, pulpele și pieptul le dădea soțului meu, pentru ei lăsa restul. Ouă și zarzavat nu cumpăra niciodată. Din când în când, soțul meu o mai ajuta noaptea pe bătrână să-l ridice pe băiatul fară picioare, mai cădea din pat și ei nu reușeau să-l ridice, în toiul nopții striga la soțul meu.

Apoi am venit eu. S-au comportat cu mine ca și cu o soră mai mică. Foarte multe haine și încălțări mi le cumpăra bătrâna de la marocani. Noi suntem departe de oraș, în munți. Am iubit-o din prima zi.

Are o fată bolnavă și alt băiat, tot bolnav și el. Nu se știe ce are, ciroză, hernie, probleme cu nervii etc. Când îl văd nervos, plec, nu-l deranjez cu prezența mea. 

De o săptămână s-a îmbolnăvit rău bătrâna. Nu are cine să o îngrijească. Vine nepoata, dar doar de ochii lumii, mai face cumpărături, ceva medicamente, puțină curățenie, dar îi curață și de bani.

Acum timpul mi-l petrec și cu ea. Ceva mâncare îi duc de acasă, o baiță, un masaj la picioare, o ajut cum pot. Mi se rupe sufletul când o văd. Este așa de fragilă și de mititică! Vorbeam cu soțul meu. Dacă moare bătrâna, fiica și băiatul sunt de plâns. Cateodată zic că nici Dumnezeu nu face dreptate. Femeia asta nu a știut ce este fericirea, trei copii și toți cu probleme.

Străinătate, viață amară! Această muncă înseamnă lacrimi, singurătate, dor de familie și copii, înseamna sacrificiu. Nu suntem bogate, dar suntem fericite că ajutăm pe alții!

 

Editor: Luminița Mirela Negoiță

Și tu poți scrie la Emigrantul! Trimite-ne textul printr-un mesaj privat pe inbox Emigrantul sau la redactia@emigrantul.it și textul tău poate fi publicat!

 

 

Lasă un răspuns